Ontspanning in Yoga Nidra

Ontspanning in Yoga Nidra

Het geheim van transformatie is ontspanning, aldus Satyananda Saraswati (→), bedenker en naamgever van Yoga Nidra

‘Ontspanning in Yoga Nidra is het geheim van transformatie,’ is de titel van een hoofdstuk uit het boek (→) ‘Yoga Nidra,’ geschreven door Swami Satyananda Saraswati (→). Hij is de naamgever en bedenker van deze yogavorm.

Terug naar Homepage (→)

Ontspanning in Yoga Nidra, het geheim van transformatie, is een vertaling uit het Engels van de tekst van Satyananda Saraswati.

Onderstaande tekst geeft op geen enkle wijze mijn visie op Noga nidra weer. De teksten zijn nogal vaag en zweverig en vol met pseudo wetenschap. Een aantal ervaringen die Swami Satyananda Saraswati in zijn boek beschrijft, moeten helaas gelezen worden als regelrechte leugens en verzinsels. Indiërs zijn verzot op spirituele dikdoenerij. Satyananda Saraswati vormt daatin geen uitzondering.

Verder lezen (→)

Ontspanning in Yoga Nidra, het Geheim van Transformatie

In het midden van de vorige eeuw ontwikkelt de Indiase Swami Satyananda Saraswati (→). gaandeweg zijn yoga nidra filosofie en oefenpraktijk. In  1976 wordt zijn boek (→) over Yoga Nidra gepubliceerd. Hij schrijft daarin o.a. het hoofdstuk ‘Ontspanning in Yoga Nidra, het geheim van transformatie.’ Het hoofdstuk wordt voorafgegaan door een tekst in dichtvorm (→) over Yoga Nidra (→).

Spanning loslaten brengt ontspanning en gemoedsrust. Het is het geheim van transformatie door Yoga Nidra

Yoganidra.nl (→) Ontspanning in Yoga Nidra

Door Yoga Nidra te beoefenen, ontspannen we niet alleen, maar herstructureren en hervormen we onze hele persoonlijkheid van binnenuit. Net als de mythologische Phoenix verbranden we bij elke sessie de oude samskara’s)*, gewoonten en neigingen om opnieuw geboren te worden. Dit proces is niet alleen veel sneller dan andere systemen die alleen extern werken, maar de resultaten zijn ook betrouwbaarder en bestendiger.

Ik zal je vertellen over een ervaring die ik had met harde criminelen die dit duidelijker zullen maken. In 1968 werd ik tijdens een wereldtournee uitgenodigd in een detentiekamp om yogales te geven. Zodra ik op de compound aankwam, kwamen ongeveer zeshonderd gevangenen naar me toe. Ze lachten en joelden, trokken aan mijn dhoti)* en een van hen bood me een pakje sigaretten aan. Ze hadden geen gevoel van eer of respect.

Ik zal je vertellen over een ervaring die ik had met harde criminelen die dit duidelijker zullen maken

Yoganidra.nl (→) Ontspanning in Yoga Nidra

Ik wist dat ik ze in die staat geen yoga kon leren, dus besloot ik yoga nidra te proberen. Ik zei dat ze allemaal rustig op hun rug moesten gaan liggen en zich klaar moesten maken voor de oefening. Maar ze konden niet stil zijn. Ze schopten en trokken elkaar, schreeuwden en spuugden en deden veel verontrustende dingen terwijl ik wachtte tot ze kalmeerden. Een half uur lang heb ik maar twee zinnen uitgesproken: “Sluit alsjeblieft je ogen. Beweeg je lichaam niet.” Ik wachtte tot ze stil zouden worden, maar dat deden ze nooit, dus uiteindelijk gaf ik het op en keerde terug naar mijn hotel.

De volgende dag belde ik het detentiekamp om hen te informeren dat ik niet meer zou komen. Maar de man van de aanklacht smeekte me om terug te komen. ‘Swamiji,’ zei hij, ‘je hebt ze betoverd. Ze zijn stil sinds je bent vertrokken.’ Dus haalden ze me over om nog een keer te komen.

‘Swamiji,’ zei hij, ‘je hebt ze betoverd. Ze zijn stil sinds je bent vertrokken’ 

Yoganidra.nl (→) Ontspanning in Yoga Nidra

De tweede keer dat ik naar de gevangenis ging, gingen dezelfde gevangenen rustig liggen. Toen ik ze vroeg om zich klaar te maken voor Surya Namaskara, zeiden ze: “Nee, we willen de yoga die je ons gisteren hebt geleerd.” Dagelijkse rapporten kwamen om me te informeren dat hun gezindheid verbeterde en dat er minder ruzies waren geweest dan ooit tevoren.

Op de zevende dag was er een afscheidsbijeenkomst en ze waren er allemaal. Toen het mijn beurt was om te spreken, pakte ik het pakje sigaretten dat ik had gekregen en zei: “De eerste dag dat je wilde dat ik rookte. Hier zijn de sigaretten die je me hebt gegeven en nu zal ik ze met je roken.”

De man die mij de sigaretten had gegeven, kwam onmiddellijk het podium op rennen en verontschuldigde zich uitgebreid: “Swamiji, het spijt me zo dat ik je deze sigaretten heb gegeven. Geef ze me alsjeblieft terug.” Deze man die een week eerder niet had geweten hoe hij zich met een swami moest gedragen, was volledig getransformeerd, zonder iets anders dan Yoga Nidra te hebben geleerd.

‘Op de zevende dag was er een afscheidsbijeenkomst en ze waren er allemaal. Toen het mijn beurt was om te spreken, pakte ik het pakje sigaretten dat ik had gekregen’  

Yoganidra.nl (→) Ontspanning in Yoga Nidra

Wat is het geheim van deze transformatie? preken? Nee. Aanmaningen? Nee. Het loslaten van spanning, ontspanning en gemoedsrust zijn het geheim van transformatie. Wanneer een mens onder spanning staat, wordt zijn gedrag beïnvloed en wanneer hij zich ontspant, wordt hij natuurlijk. hij kent de realiteit, de waarheid.

Dan weet hij ook hoe hij zich moet gedragen, want kennis van de waarheid is nodig voor juist gedrag. En kennis van de waarheid komt alleen als je vrij bent van spanning.

Het loslaten van spanning, ontspanning en gemoedsrust zijn het geheim van transformatie

Yoganidra.nl (→) Ontspanning in Yoga Nidra. Verder lezen (→)

‘Ontspanning in Yoga Nidra is Het Geheim van Transformatie’ is een vertaling uit ‘Yoga Nidra’ van Satyananda Saraswati. Het boek is te koop bij Bol.com (→)Scheltema (→)Libris (→) en andere boekwinkels.

Woordenlijst bij het artikel ‘Ontspanning in Yoga Nidra is Het Geheim van Transformatie:’

Samskara: een hindoeïstischeovergangsriten die uitgevoerd worden tijdens belangrijke levensmomenten. Het betreft tientallen verschillende rites voor gebeurtenissen tijdens de zwangerschap, geboorte, kindertijd, puberteit, volwassenheid en dood. Twee daarvan zijn echte initiatieriten, de upanayana, waarmee iemand tweemaal-geborene wordt (dvija), en vivaha, het huwelijk.

Dhoti: is een kledingstuk voor hindoe mannen uit India. De lap stof  reikt tot aan de enkels die soms door de benen omhoog wordt getrokken en achter in de boord gestopt. De dhoti lijkt dan wel een beetje op een pofbroek. Als de dhoti gekleurd is, noemt men het een longhi. Mahatma Gandhi droeg bij publieke optredens altijd een dhoti.

Swami (Swamiji): betekent ‘meester, het is een hindoeïstische beleefdheidstitel.

Surya Namaskara: ook wel zonnegroet, is de bekendste yogaserie in hatha yoga en ashtanga vinyasa yoga. Surya is Sanskriet voor zon en Namaskar betekent groet. Het komt ook voor in namasté, een groet in Azië waarbij gebogen wordt (nam is buigen).

Woordenlijst ‘Ontspanning in Yoga Nidra.’ Bron Wikipedia

Dagelijks even de tijd nemen voor een rustmoment is voor herstel van elk facet van je lichaam en je leven net zo waardevol als slaap. 

Wil je het eens proberen? Bestel dan nu met elk 3 Yoga Nidra slaap meditaties. En mocht je meer willen weten over slaap en de aanpak van chronische slapeloosheid, bestel dan ook het Slaapcursus E-book.

Yoga Nidra boek
Yoga Nidra boek
Yoga Nidra boek 2
Yoga Nidra boek 3

Je kunt het E-book en de luisterboeken met elk 3 Yoga Nidra meditaties en een introductie over slaap, eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaten. Je hebt ze dan altijd en overal bij de hand

Cursusagenda

Cursusagenda (→)

De Yoga Nidra Slaapcursus (→) duurt één dag en wordt  o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort.

 Arie Boomsma en Rob de Ron 1

Arie Boomsma (→)

Arie Bomsma interviewt Yoga Nidra docent Rob de Ron voor zijn Podcast over Routine. Naar podcast (→)

Reviews

Reviews (→)

Ik doe iedere dag een Yoga Nidra meditatie en vanaf de eerste dag na de slaapcursus (→) slaap ik veel beter.

Yoga Nidra contact

Contact (→)

Heb je vragen over Nidra Yoga, slaap of de slaapcursus, neem dan gerust contact met me op. (→)

Wat is Yoga Nidra? (1)

Wat is Yoga Nidra? (→)

Yoga Nidra docent

Mindfulness, Yoga Nidra, meditatie, wat is het verschil? (→)

Artikel november 2021. Ontspanning in Yoga Nidra.