Yoga Nidra sessie gelijk aan vier uur slaap?

Yoga Nidra sessie gelijk aan vier uur slaap?

Het effect van een Yoga Nidra sessie staat niet gelijk aan 4 uur slaap, zoals Swami Satyananda Saraswati (→) in zijn boek over Yoga Nidra beweerd

Een Yoga Nidra sessie staat niet gelijk aan vier uur slaap! Dat zou betekenen dat twee sessies per etmaal, hetzelfde effect hebben als 8 uur slaap. In theorie zou je dus geen normale, natuurlijke slaap meer nodig hebt. Onzin natuurlijk! Yoga Nidra kan zeker helpen je slaap te verbeteren, maar het kan je slaap niet vervangen.

Toch is dit precies wat Swami Satyananda Saraswati (→), de bedenker en naamgever van deze bijzonder slaap meditatie, in zijn boek (→) over Yoga Nidra beweerd. Helaas worden deze en andere onwaarheden die hij beweerd, nog steeds herhaald en als waar gepresenteerd. Ook door Yoga Nidra docenten (→). Helaas! Blinde volgelingen die dergelijke onwaarheden herhalen is echter niet wat Yoga Nidra nodig heeft.

Een nuchtere, en op werkelijke wetenschap gebaseerde benadering zou deze bijzondere yogavorm goed doen. Wat Yoga Nidra nodig heeft, is een kritische benadering waarbij zin van onzin wordt gescheiden en het goede behouden blijft.

Yoga Nidra kan zeker voor de slapeloze medemens veel betekenen en heeft dergelijke fabels niet nodig.

Een Yoga Nidra sessie gelijk aan vier uur slaap?

Een Yoga Nidra sessie heeft niet het effect van 4 uur slaap. Dat zou betekenen dat 2 Yoga Nidra sessie gelijk staan aan 8 uur slaap. Onzin natuurlijk!

Sinds 1996 ben ik Yoga Nidra docent (→). Jarenlang heb ik meerdere lessen per week gegeven en ervaren hoezeer mensen baat hebben bij deze bijzondere slaapmeditatie. En veel mensen slapen gelukkig niet minder na een Yoga Nidra sessie, maar meer en beter.

Het is daarom dat ik in 2010 de eerste Nederlandse slaapcursus heb opgericht, waarbij de Yoga Nidra meditaties een sleutelrol vervullen. Tijdens de eendaagse slaapcursus doen we driemaal een Yoga Nidra meditatie. Na e cursus kun je direct thuis aan de slag met het Slaapcursus E-book en de luisterboeken met elk 3 Yoga Nidra slaap meditaties.

Een dagelijkse Yoga Nidra sessie van zo’n 20 minuutjes, zal je slaap zeker verbeteren, maar deze nooit kunnen vervangen

Yoganidra.nl (→) Yoga Nidra effect van 4 uur slaap? Het kan je slaap verbeteren, maar niet vervangen!

Wil Yoga Nidra toegankelijk zijn voor een breed publiek, dan is het zaak om deze yogavorm minder zweverig te maken en haar te ontdoen van onwaarheden en spirituele grootspraak en pretenties.

Helaas zijn de spirituele pretenties, die naast de vele wetenschappelijke onwaarheden en foutief toegepaste technieken vanaf de publicatie van Satyananda’s (→) boek (→), onderdeel geworden van Yoga Nidra. Het is mij hierdoor nooit gelukt om de achterliggende filosofie louter opgetogen tot me te nemen.

Evenmin lukt het om me volledig te laten meeslepen door foutief ingesproken Yoga Nidra sessies vol spirituele nonsens. Fouten, onwaarheden en nonsens, die helaas kritiekloos worden overgenomen en overgedragen door vele Yoga Nidra docenten.

Je vraagt je af of een Yoga Nidra sessie gelijk staat aan 4 uur slaap? Wanneer je de bewering toetst in de praktijk, merk je al vrij snel dat je niet zonder je natuurlijke slaap kunt!

Yoganidra.nl (→) Een Yoga Nidra sessie heeft niet het effect van vier uur slaap!

Wil je Yoga Nidra gebruiken om beter te slapen? Dan heb je veel zweverige elementen die deel uitmaken van veel meditatiesessies die je op YouTube kunt vinden niet nodig. Het uitspreken van bezwerende sankalpa’s? Je bevrijden van bindende samskara’s? Een reis naar vorige levens? Een zaadje planten in ons onderbewustzijn?

Dergelijke ideeën berusten op zijn zachtst gezegd op onduidelijke, zichzelf vaak tegensprekende, wazige wetenschap. Een nuchtere en op werkelijke wetenschap gebaseerde benadering zou Yoga Nidra goed doen.

En vaak hebben we de wetenschap niet eens nodig. Ons nuchtere verstand volstaat vaak. Veel van de in de Indiase traditie gewortelde ideeën en overtuigingen waarover hij spreekt, kunnen door de ontwikkelingen binnen de wetenschap over slaap, als pertinent onwaar worden betiteld.

Je hebt geen wetenschap nodig om te beseffen dat een sessie Yoga Nidra niet gelijk staat aan 4 uur slaap. Mocht je het willen proberen, dan merk je snel dat je blijft verlangen naar een natuurlijke slaap

Yoganidra.nl (→) Artikel Nidra yogasessie of meditatiesessie kan je slaap niet vervangen, wel verbeteren.

Maar laten we het kind niet met het badwater weggooien. Yoga Nidra heeft ons in zijn ‘nuchtere’ vorm veel te bieden. Toen mijn vrouw slaapproblemen kreeg en niets bleek te werken, hebben de Yoga Nidra meditaties haar beslist geholpen.

Meer lezen over de aanpak van chronische slapeloosheid (→)

Meer lezen over Yoga Nidra docent en slaaponderzoeker Rob de Ron (→)

Een Yoga Nidra sessie gelijk aan vier uur slaap?

Een Yoga Nidra sessie staat niet gelijk aan 4 uur slaap. Indiërs zijn verzot op spirituele grootspraak van swami’s en goeroes, maar een natuurlijke slaap is onvervangbaar

Yoganidra.nl (→) Yoga Nidra sessie niet het effect van vier uur slaap.

Dagelijks even de tijd nemen voor een rustmoment is voor herstel van elk facet van je lichaam en je leven net zo waardevol als slaap. 

Wil je het eens proberen? Bestel dan nu met elk 3 Yoga Nidra slaap meditaties. En mocht je meer willen weten over slaap en de aanpak van chronische slapeloosheid, bestel dan ook het Slaapcursus E-book.

Yoga Nidra boek
Yoga Nidra boek
Yoga Nidra boek 2
Yoga Nidra boek 3

Je kunt het E-book en de luisterboeken met elk 3 Yoga Nidra meditaties en een introductie over slaap, eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaten. Je hebt ze dan altijd en overal bij de hand

Cursusagenda

Cursusagenda (→)

De Yoga Nidra Slaapcursus (→) duurt één dag en wordt  o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort.

 Arie Boomsma en Rob de Ron 1

Arie Boomsma (→)

Arie Bomsma interviewt Yoga Nidra docent Rob de Ron voor zijn Podcast over Routine. Naar podcast (→)

Reviews

Reviews (→)

Ik doe iedere dag een Yoga Nidra meditatie en vanaf de eerste dag na de slaapcursus (→) slaap ik veel beter.

Yoga Nidra contact

Contact (→)

Heb je vragen over Nidra Yoga, slaap of de slaapcursus, neem dan gerust contact met me op. (→)

Wat is Yoga Nidra? (1)

Wat is Yoga Nidra? (→)

Yoga Nidra docent

Mindfulness, Yoga Nidra, meditatie, wat is het verschil? (→)

Yoganidra.nl (→) De Yoga Nidra website van Nederland.

Artikel ‘Yoga Nidra sessie gelijk aan 4 uur slaap?’