Yoga Nidra docent Rob de Ron geeft Yoga lessen in Amsterdam, Amersfoort, Utrecht en Groningen (Foto Ruben Drenth)

Yoga Nidra docent Rob de Ron

Rob de Ron gaf ruim 20 jaar yogalessen in Centrum de Roos in Amsterdam

Yoga Nidra docent Rob de Ron gaf ruim 20 jaar yogalessen in Centrum de Roos in Amsterdam. Hij sloot zijn lessen altijd af met een kwartiertje Yoga Nidra, de yoga van de slaap. Hoewel zijn leerlingen vaak vertelden dat ze na zijn les zo goed sliepen, stond hij daar niet echt bij stil.

Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg. Toen hij de gevolgen van dichtbij meemaakte, bedacht hij samen met haar een geheel nieuwe aanpak, waarbij ze zich niet langer richtten op de kwaliteit van de nacht, maar van de dag. 

Goed slapen leek Yoga Nidra docent Rob de Ron de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg. Zou Yoga Nidra haar kunnen helpen?

Yoganidra.nl (→)  Yoga Nidra docent Rob de Ron geeft lessen in Amsterdam, Amersfoort en Utrecht

Nu heeft zijn vrouw niets met yoga en meditatie, maar toen niets echt bleek te helpen, besloot ze het toch een kans te geven. Hij maakte voor haar 3 yoga nidra slaap meditaties van twintig minuten zonder spirituele toeters en bellen. En dat werkte. Dankzij de oefeningen en een duidelijke dagstructuur ging zijn vrouw steeds beter slapen.

Vanwege het succes van deze aanpak richt hij in 2011 de eerste Nederlandse Slaapcursus op. Met zijn baanbrekende aanpak en Yoga Nidra slaap meditaties leert hij je binnen één dag je slaap te verbeteren. 

De Yoga Nidra slaap meditaties die Rob de Ron voor zijn vrouw maakte, vormen nog steeds een belangrijk onderdeel van de slaapcursus

Yoganidra.nl (→)  Yoga Nidra cursus Amsterdam en Amersfoort

Arie Boomsma in gesprek met Rob de Ron

Arie Boomsma spreekt voor zijn ‘podcast over routine’ met slaaponderzoeker en Yoga Nidra docent Rob de Ron. Rob gelooft niet zo zeer in lijstjes met dingen die je moet doen om beter te slapen. De winst zit volgens hem in hoe je overdag leeft en of je de moed hebt om te rusten. Alles over sleutelslaapjes, scharniermomenten, ochtendmensen, avondmensen, slechte slapers en het verschil tussen rusten en slapen.

  Naar de Podcast  

Arie Boomsma interviewt slaaponderzoeker Rob de Ron voor zijn Podcast over Routine.

Arie Boomsma

Arie Boomsma interviewt slaaponderzoeker Rob de Ron voor zijn Podcast over Routine. Naar de Podcast

Sportarts Kasper Jansen kan je de Nidra Yoga slaapcursus van harte aanraden.

Kasper Jansen

Rob de Ron aanraden zoekt de oplossing voor slapeloosheid niet in de nacht, maar in de dag.” Naar Desportarts.nl 

Hoogleraar Erik Scherder en slaaponderzoeker Rob de Ron tijdens het slaapcongres van de VU.

Erik Scherder

Hoogleraar Erik Scherder en slaaponderzoeker Rob de Ron tijdens het slaapcongres van de VU.

Sophie Hilbrand neemt deel aan de slaapcursus

Sohie Hilbrand

Sophie Hilbrand neemt deel aan Nidra Yoga tijdens de slaapcursus. Naar uitzending.

Verfrist en alert

Tijdens beide Yoga Nidra oefeningen hoorde ik al snel niet meer wat je zei, maar wel in een voor mij nieuwe ontspanning geraakte. En toen het voorbij was, voelde ik me verfrist en alert. Naar reviews >

Wat heerlijk

Van hooguit 2 tot 3 uur per nacht, slaap ik nu vaak 6 uur achter elkaar. Wat me volgens mij het meest heeft geholpen is de dagelijkse Yoga Nidra oefening. Wat goed en wat heerlijk! Naar reviews >

Heeeel positief

De Yoga Nidra slaapoefening doe ik een keer per dag en het effect is heeeeel positief. Mijn dagen zijn nu zo veel leuker geworden en ik voel me zo veel beter. Naar reviews >

Een stuk beter

In November hebben S. en ik bij jou de slaapcursus gevolgd. Sindsdien doen we bijna iedere dag een Yoga Nidra oefening. Beide merken we dat we hier veel aan hebben. We slapen een stuk beter. Naar reviews >

“Yoga Nidra docent Rob de Ron rolt de matjes uit en we gaan liggen om ter plekke de oefening te doen. Allemaal naast elkaar; de student van twintig, het echtpaar, de vrouw met de lastige tijd achter de rug, ik en de anderen

Yoganidra.nl (→)  Journaliste en psychologe Hinke Hamer neemt voor het dagblad Trouw deel aan de Slaapcursus. Naar artikel (→)

Het valt niet mee me over te geven aan deze setting, maar met het hogere doel in het achterhoofd -een nachtje doorslapen- lukt het. Rob de Ron vraagt ons de ogen te sluiten en leidt ons door een yoga nidra meditatie. Een fijne stem heeft hij wel, je zou er zo van in slaap vallen …

Een tikkeltje sceptisch kom ik thuis. Gaat dit werken? Kan ik leren om overdag alvast rust te nemen en zal ik daardoor ’s nachts beter slapen? Toch luister ik de volgende dag naar de yoga nidra meditaties die Rob ons heeft meegegeven – gewoon om zijn aanpak een kans te geven. De dag daarop luister ik nog eens, ik ga een kwartiertje op de bank liggen en doe de ogen erbij dicht.

Door zijn meditaties slaapt zijn vrouw weer, vertelt yoga nidra docent Rob de Ron. In huize De Ron is het een stuk gezelliger. En ook ik merk dat ik, nadat ik pas twee dagen overdag een kwartiertje heb geoefend, een nacht doorslaap.

Journaliste en psychologe Hinke Hamer neemt voor het dagblad Trouw deel aan de Slaapcursus van Rob de Ron. Lees hier het hele artikel (→)

“En ook ik merk dat ik na twee dagen Yoga Nidra een nachtje doorslaap”

Yoganidra.nl (→) Voor het dagblad Trouw neemt journaliste en psychologe Hinke Hamer deel aan de Slaapcursus. Naar artikel (→).

Omslag Yoga Nidra Boek over slaap en slapeloosheid (E-book)
Cover luisterboek 1 met 3 Yoga Nidra meditaties en een intro over slaap.
Omslag luisterboek 2 met 3 Nidra Yoga meditaties
Omslag Luisterboek 3 met 3 Yoganidra oefeningen

Je kunt het slaapcursus E-book en de luisterboeken met elk 3 Yoga Nidra slaap meditaties eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaten

Val niet in slaap …

Nidra betekent slaap, Yoga Nidra is dus de Yoga van de slaap. Dat is enigszins misleidend, omdat het de bedoeling is dat je tijdens de oefening wakker blijft, zodat je de ontspanning actief kunt aansturen en bewust ervaart. Kies daarom een ondergrond die stevig en ondersteunend is en ga liggen met de intentie om niet in slaap te vallen.

> Lees hier meer over de juiste houding >

Mirthe van der Drift van het zondagochtendprogramma FRIS interviewt Nidra Yoga docent en slaaponderzoeker Rob de Ron over dromen.

Mirthe van der Drift

Presentatrice Mirthe van der Drift interviewt Yoga Nidra docent Rob de Ron over slaap en dromen, voor haar zondagochtend programma FRIS op NPO Radio 1.

Yoga Nidra Hypnos

Bizarre Dromen

In onze dromen komen soms de raarste dingen voor. Gedachten waarvan je jezelf blijft afvragen hoe ze zijn ontstaan. Slaaponderzoeker en Yoga Nidra docent Rob de Ron legt uit hoe dit komt. (→)

Yoga Nidra, yoganidra. Night and Sleep(1878) Evelyn de Morgan (1855-1919). The Morgan Foundation. London.

Dromen Onthouden

Deze week werd presentatrice Mirthe na een intense droom wakker. Hoe kan het dat ze deze droom in grote lijnen kan onthouden? Yoga Nidra docent Rob de Ron neemt ons mee naar dromenland. (→)

Yoga Nidra. Pieter Breughel de Oude 1526-1569. De oogst 1565.

Langste Zomerdag

Aanstaande zondag 21 juni is de langste zomerdag van het jaar. Heerlijk, zo’n lichte, warme dag, maar wat voor effecten heeft dit op ons slaapritme? Rob de Ron is slaaponderzoeker en Yoga Nidra docent. Hij legt het ons uit. (→)

Nidra Yoga voor het slapen gaan

Gebruik je Yoga Nidra voor het slapen?

Een sessie staat nooit gelijk aan 4 uur slaap

Staat een sessie Yoga Nidra gelijk aan 4 uur slaap?

Leren in je slaap kan niet

Kun je ook vreemde talen leren in je slaap?

Spirituele dikdoenerij van Swami Satyananda Saraswati, naamgever van Yoga Nidra

Swami schuldig aan spirituele opschepperij!

Wil je het eens proberen? Ga dan op je rug liggen op een plek waar niets of niemand je stoort en je jezelf veilig voelt

Yoganidra.nl (→) De Yoga Nidra slaapmeditaties zijn ingesproken door Yoga Nidra docent Rob de Ron.

Wil je het eens proberen? De Nidra Yoga oefening ‘links-rechts’ kun je gratis beluisteren op YouTube (→) in 3 varianten: 15 minuten (→), 20 minuten (→) en 25 minuten (→). Hieronder staat de meditatie van 20 minuten.

Volgens slaapprofessor Eus van Someren moeten we de slapeloze mens dankbaar zijn, omdat deze in de oertijd het vuurtje brandende hield. Bij deze Yoga Nidra oefening, mag jij rustig gaan liggen, dan houd ik het vuurtje brandende

Rob de Ron

Yoganidra.nl (→) De site van Yoga Nidra Nederland

Artikel november 2021. Yoga Nidra docent Rob de Ron gaf ruim 20 jaar yogalessen in Amsterdam.