Swami Satyananda Saraswati

Swami Satyananda Saraswati

In zijn boek omschrijft Swami Satyananda Saraswati Yoga Nidra als een techniek om volledig te ontspannen. Deze ontspanning is te vergelijken met de diepe slaap

Enkele bijzondere ervaringen tijdens zijn slaap vormden voor Swami Satyananda Saraswati de aanzet om in de jaren zeventig van de vorige eeuw, een aantal meditaties samen te stellen die hij ‘Yoga Nidra’ noemde.  

In 1976 publiceerde hij het eerste boek (→) over Yoga Nidra (→). Daarin omschrijft hij Yoga Nidra als een systematische techniek om volledig te ontspannen. Deze ontspanning is te vergelijken met een diepe slaap.  

 Swami Satyananda Saraswati. Bihar school in Bihar, India

Deze foto uit 1975 van J.D. millar (Public Domain Picture →) toont Pawapuri of Apapuri, een heilige plek voor het Jain geloof, gelegen in het Nalanda district in de staat Bihar. Bihar (→) ligt in het Noordoosten van India, tegen de Nepalese grens. Het is de staat waar Satyananda Saraswati zijn Yoga Nidra school begon en waar hij zijn boek over Yoga Nidra schreef. 

In zijn boek over Yoga Nidra schrijft Swami Satyananda  Sarawati helaas veel onzin

Yoganidra.nl (→) Swami Satyananda Saraswati Yoga Nidra

In het midden van de vorige eeuw ontwikkelt de Indiase Swami Satyananda Saraswati gaandeweg zijn Yoga Nidra filosofie en geleide slaap meditaties. Aanvankelijk in Rishikesh, later in Bihar. In deze laatste plaats wordt in 1976 zijn boek (→) over Yoga Nidra gepubliceerd. Hij presenteert Yoga Nidra hierin als een nieuwe yogavorm. Nieuw in relatieve zin, omdat hij zich voor een groot deel baseerde op al bestaande, eeuwenoude Indiase filosofieën en Tantrische oefenpraktijken.

Hij goot deze in een nieuw jasje naar aanleiding van een aantal persoonlijke, zeer subjectieve ervaringen, die hem op het idee van Yoga Nidra (→) brachten. Deze ervaringen dienen we met de nodige twijfels en terughoudendheid te lezen. Wanneer we deze met ons nuchtere verstand toetsen aan onze eigen ervaring, dan blijken ze niets anders dan regelrechte verzinsels. Swami Satyananda Saraswati plaatst zich hiermee in een lange traditie: Indiërs zijn van oudsher verzot op spirituele dikdoenerij en bovennatuurlijke prestaties van swami’s, goeroes en fakirs.

Swami Satyananda Saraswati plaatst zich daarmee in een lange traditie: Indiërs zijn van oudsher verzot op spirituele dikdoenerij en bovennatuurlijke prestaties van swami’s, goeroes en fakirs

Yoganidra.nl (→) Satyananda Yoga Nidra

Zo schrijft Saraswati dat één Yoga Nidra sessie gelijk staat aan vier uur slaap (→). Dit zou betekenen dat je de gemiddelde behoefte van 7 tot 9 uur slaap per etmaal, kunt vervangen door 2 Yoga Nidra sessies. Onzin natuurlijk. Toch wordt deze absurde bewering in veel artikelen over Yoga Nidra (→) kritiekloos overgenomen.

Wanneer je de verhalen van Swami Satyananda Saraswati toetst aan wetenschappelijke inzichten en je eigen ervaring, ontdek je al snel dat veel van zijn beweringen dwaas en misleidend zijn. Veel spirituele zoekers zijn helaas zelden onafhankelijke denkers. Kritiekloos herkauwen ze een visie, die hen is voorgeschoteld door wereldvreemde goeroes en swamis.

Zou Swami Satyananda Saraswati’s verhaal op waarheid berusten, dan bestonden er geen scholen en universiteiten meer. Dan volstond het om ’s nachts een geluidsopname met de benodigde kennis af te spelen

Yoganidra.nl (→) Yoga Nidra Swami Satyananda Saraswati

Zelf heb Yoga Nidra (→) nooit gebruikt om mijn slaap te comprimeren in tweemaal een uur, om vervolgens tweeëntwintig uur wakker te kunnen zijn. Weliswaar verbeterd Yoga Nidra de kwaliteit van je slaap en wakkere leven, maar je hebt naast Yoga Nidra, nog steeds voldoende nachtrust nodig. Ik heb in de voorbije 30 jaar niemand ontmoet tijdens de slaapcursus (→), die door Yoga Nidra minder is gaan slapen. Wel meer en beter.

Helaas is dit niet de enige dwaze onwaarheid in Swami Satyananda’s Satyananda’s boek (→). Zo vertelt hij al op de tweede pagina over een ervaring die door de huidige kennis over slaap als een banaal verzinsel moet worden gelezen. Het betreft het verhaal over een jongen die op 21-jarige leeftijd over een ongebreidelde kennis beschikt en vloeiend elf talen spreekt. Volgens Swami Satyananda Saraswati heeft hij hem dit alles, binnen twee jaar, in zijn Yoga Nidra slaap geleerd.

Leren in je slaap (→) is echter onmogelijk, zo heeft de moderne wetenschap in verschillende onderzoeken aangetoond. Het verwerken en vastleggen van complexe informatie als een vreemde taal druist niet alleen in tegen de huidige kennis, maar vooral ook tegen ons gezond verstand. Zou Swami Satyananda Saraswati’s verhaal op waarheid berusten, dan bestonden er geen scholen en universiteiten meer. Dan volstond het om ’s nachts een geluidsopname met de benodigde kennis af te spelen.

*) Het boek dat Swami Satyananda Saraswati schreef over Yoga Nidra is te koop bij Bol.com, Scheltema, Libris en andere boekhandels.

Leren in je slaap is onmogelijk, maar je kunt wel leren slapen met behulp van Yoga Nidra. Lees hier meer over de slaapcursus (→)

Yoganidra.nl (→)  Satyananda Saraswati Yoga Nidra

Arie Boomsma in gesprek met Rob de Ron

Arie Boomsma spreekt voor zijn ‘podcast over routine’ met slaaponderzoeker en Yoga Nidra docent Rob de Ron. Rob gelooft niet zo zeer in lijstjes met dingen die je moet doen om beter te slapen. De winst zit volgens hem in hoe je overdag leeft en of je de moed hebt om te rusten. Alles over Yoga Nidra, sleutelslaapjes, scharniermomenten, ochtendmensen, avondmensen, slechte slapers en het verschil tussen rusten en slapen.

Naar de Podcast (→)

Dagelijks even de tijd nemen voor een rustmoment is voor herstel van elk facet van je lichaam en je leven net zo waardevol als slaap. 

Wil je het eens proberen? Bestel dan nu met elk 3 Yoga Nidra slaap meditaties. En mocht je meer willen weten over slaap en de aanpak van chronische slapeloosheid, bestel dan ook het Slaapcursus E-book.

Yoga Nidra boek
Yoga Nidra boek
Yoga Nidra boek 2
Yoga Nidra boek 3

Je kunt het E-book en de luisterboeken met elk 3 Yoga Nidra meditaties en een introductie over slaap, eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaten. Je hebt ze dan altijd en overal bij de hand

Cursusagenda

Cursusagenda (→)

De Yoga Nidra Slaapcursus (→) duurt één dag en wordt  o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort.

 Arie Boomsma en Rob de Ron 1

Arie Boomsma (→)

Arie Bomsma interviewt Yoga Nidra docent Rob de Ron voor zijn Podcast over Routine. Naar podcast (→)

Reviews

Reviews (→)

Ik doe iedere dag een Yoga Nidra meditatie en vanaf de eerste dag na de slaapcursus (→) slaap ik veel beter.

Yoga Nidra contact

Contact (→)

Heb je vragen over Nidra Yoga, slaap of de slaapcursus, neem dan gerust contact met me op. (→)

Verfrist en alert

Tijdens beide Yoga Nidra meditatie hoorde ik al snel niet meer wat je zei, maar wel in een voor mij nieuwe ontspanning geraakte. En toen het voorbij was, voelde ik me verfrist en alert. Naar reviews >

Wat heerlijk

Van hooguit 2 tot 3 uur per nacht, slaap ik nu vaak 6 uur achter elkaar. Wat me volgens mij het meest heeft geholpen is de dagelijkse Yoga Nidra slaap meditatie. Wat goed en wat heerlijk! Naar reviews >

Heeeel positief

De Yoga Nidra meditatie doe ik een keer per dag en het effect is heeeeel positief. Mijn dagen zijn nu zo veel leuker geworden en ik voel me zo veel beter. Naar reviews >

Een stuk beter

In November hebben S. en ik bij jou de slaapcursus gevolgd. Sindsdien doen we bijna iedere dag een Yoga Nidra meditatie. Beide merken we dat we hier veel aan hebben. We slapen een stuk beter. Naar reviews >

Wat is Yoga Nidra? (1)

Wat is Yoga Nidra? (→)

Yoga Nidra docent

Mindfulness, Yoga Nidra, meditatie, wat is het verschil? (→)

Artikel november 2021. Yoga Nidra Swami Satyananda Saraswati.