Selecteer een pagina

Satyananda Saraswati

Satyananda Saraswati. Yoga Nidra

Aangetrokken door enkele bijzondere ervaringen tijdens zijn slaap, stelde Satyananda Saraswati in de jaren zestig van de vorige eeuw uit reeds bestaande tantra meditaties, een aantal slaapmeditaties samen. Saraswati noemt zijn meditatievorm, waarbij je alleen maar hoeft te liggen en luisteren, uiteindeliik Yoga Nidra. In 1976 publiceerde Satyananda Saraswati het eerste boek over Yoga Nidra. Het is uitgegeven door Yoga Publications Trust in Bihar, India, de staat waar hij deze bijzondere yogavorm ontwikkelde.

Bihar India.Satyananda Saraswati. Yoga Nidra

Satyananda Saraswati. Deze foto uit 1975 van J.D. millar (Public Domain Picture) toont Pawapuri of Apapuri, een heilige plek voor het Jain geloof, gelegen in het Nalanda district in de staat Bihar. Bihar ligt in het Noordoosten van India, tegen de Nepalese grens. Het is de staat waar Satyananda Saraswati zijn Yoga Nidra school begon.

Satyananda Saraswati 

Satyananda Saraswati omschrijft Yoga Nidra als een systematische techniek om zowel lichamelijk, mentaal als emotioneel volledig te ontspannen. De mate van ontspanning is te vergelijken met een diepe, verkwikkende slaap. 

Uttara shavasana.Satyananda Saraswati. Yoga Nidra

Als basishouding kiest Satyananda Saraswati voor de Uttara Shavasana of kortweg Shavasana, een liggende ontspanningshouding die in yoga veel wordt gebruikt. Ook het begrip Pratyahara haalt hij uit de yoga traditie. Toch lijkt zijn yogavorm niet op de ons bekende vormen, die we vaak associeren met rekken en strekken of lastige lichaamshoudingen.

Yoga Nidra als zuivere ontspanning

“Mensen denken te ontspannen als ze met een drankje of iets lekkers wegzinken in een luie stoel en iets lezen of een programma kijken. Maar dit is eerder een afleiding voor je zintuigen en gedachten, dan zuivere ontspanning. Zelfs als je in slaap valt, zal daarom je slaap oppervlakkig en onrustig zijn”, aldus Satyananda Saraswati. “Je slaapt pas goed, wanneer je de last, de zorg en verantwoordelijkheden van de dag bewust van je hebt afgeworpen. Het is daarom om tijdens de oefening niet in slaap te vallen. Zuivere ontspanning vraagt om bewuste en gerichte oefening. Zo brengt Yoga Nidra je een hogere kwaliteit van slaap.”

Satyananda Saraswati. Yoga Nidra

Ik ben zeer positief gestemd over mijn slaaptoekomst 

Het goed nieuws is, dat ik sinds ik de yoga nidra slaapoefening 1 of 2 x per dag doe, van de 4 nachten er 3 veel beter heb geslapen! Nu weet ik dat een zwaluw geen zomer maakt, maar er zijn er reeds 3, dus ik ben zeer positief gestemd over m’n slaap toekomst.

Satyananda Saraswati. Yoga Nidra

Yoga Nidra

Welkom op Yoganidra.nl, de Yoga Nidra website van Nederland. Mijn naam is Rob de Ron. Ik ben zowel Yoga Nidra docent, als de oprichter van de eerste slaapcursus van Nederland, Wil je meer weten over de slaapcursus? Klik dan op onderstaande knop.

Satyananda Saraswati. Yoga Nidra

Rob de Ron

Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg. Toen niets leek te werken, vroeg hij zich af of Yoga Nidra haar kon helpen weer te slapen. Wil je meer weten over de Rob de Ron? Klik dan op onderstaande knop.

Satyananda Saraswati. Yoga Nidra

Slaapworkshop

Naast een slaapcursus geeft Rob de Ron ook slaapworkshops. Veel werknemers en studenten die slecht slapen maken zich zorgen dat ze de volgende dag niet goed functioneren. Een aantal praktische handvatten om de slaap te verbeteren, kan veel voor hen betekenen.

Satyananda Saraswati. Yoga Nidra

Satyananda Saraswati. Nacht en Slaap (1878) door Evelyn De Morgan (1855-1919).

Yoga Nidra door Swami Satyananda Saraswati

Yoga Nidra door Satyananda Saraswati 

Yoga Nidra is een techniek waarbij je bewust leert ontspannen. In Yoga Nidra wordt slaap niet als ontspanning beschouwd. Mensen voelen zich ontspannen als ze lekker onderuitgezakt naar de tv kijken, eenglaasje drinken, of in een gamakkelijke stoel een krant, boek of tijdschrift lezen. In zijn boek noemt Satyananda Saraswati dir echter geen ontspanning, maar afleiding. Echte ontspanning, zo schrijft hij in het voorwoord van zijn boek, is een ervaring die veel verder gaat dan dit. Voor echte ontspanning moet je wakker en bewust blijven. Dit is Yoga Nidra. Met behulp van deze techniek, die in verschillende opzichten lijkt op Mindfulness en de Bodyscan, is een volledige fysieke, mentale, intellectuele en emotionele ontspanning bereikbaar.

Boek bestellen bij Bol.com of Scheltema Amsterdam 

Satyananda Saraswati. Yoga Nidra

Website: yoganidra.nl

Telefoon: 06-436 433 67

E-mail: robderon@kpnmail.nl

KVK: Amsterdam 34139851

IBAN: NL49 TRIO 0254 743951

BTW NR: 0926.59.688.B.01

    • Berichten

    • Satyananda Saraswati

 

Dit artikel telt minder dan 300 woorden. Voorlopig kom ik een aantal woorden tekort voor een goede seo.