Yoga Nidra. Swami Satyananda Saraswati

Swami Sayananda Saraswati

In zijn boek omschrijft Swami Satyananda Saraswati yoga nidra als een techniek om volledig te ontspannen. Deze ontspanning is te vergelijken met een diepe slaap

Enkele bijzondere ervaringen tijdens zijn slaap vormden voor Swami Satyananda Saraswati de aanzet om in de jaren zeventig van de vorige eeuw een aantal meditaties samen te stellen die hij yoga nidra noemde.  

In 1976 publiceerde hij daarover een boek. *) Het is het eerste boek over yoga nidra. Daarin omschrijft hij yoga nidra als een systematische techniek om volledig te ontspannen. Deze ontspanning is te vergelijken met een diepe slaap.  

Je kunt onderstaande luisterboeken met elk 3 yoga nidra slaap meditaties bestellen, downloaden en beluisteren op het digitale apparaat van je voorkeur. Je hebt ze dan altijd en overal bij de hand

Yoga Nidra. Swami Satyananda Saraswati

Deze foto uit 1975 van J.D. millar (Public Domain Picture) toont Pawapuri of Apapuri, een heilige plek voor het Jain geloof, gelegen in het Nalanda district in de staat Bihar. Bihar ligt in het Noordoosten van India, tegen de Nepalese grens. Het is de staat waar Satyananda Saraswati zijn yoga nidra school begon en waar hij zijn boek over yoga nidra schreef. 

In het boek over yoga nidra van Satyananda  Sarawati staat helaas veel onzin

In het midden van de vorige eeuw ontwikkelt de Indiase Swami Satyananda Saraswati gaandeweg zijn yoga nidra filosofie en oefenpraktijk. Aanvankelijk in Rishikesh, later in Bihar. In deze laatste plaats wordt in 1976 zijn boek over yoga nidra gepubliceerd. Hij presenteert yoga nidra hierin als een nieuwe yogavorm. Nieuw in relatieve zin, omdat hij zich voor een groot deel baseerde op reeds bestaande, eeuwenoude Indiase filosofieën en tantrische oefenpraktijken.

Hij goot deze in een nieuw jasje naar aanleiding van een aantal persoonlijke, zeer subjectieve ervaringen, die hem op het idee van yoga nidra brachten. Deze ervaringen dienen we met de nodige twijfels en terughoudendheid te beschouwen. Wanneer we deze namelijk met ons nuchtere verstand toetsen aan onze eigen ervaring dan blijken ze niets anders dan regelrechte verzinsels. Swami Satyananda Saraswati plaatst zich daarmee in een lange traditie: Indiërs zijn van oudsher verzot op spirituele dikdoenerij en bovennatuurlijke prestaties van swami’s, goeroes en fakirs.

Yoga Nidra door Swami Satyananda Saraswati

Swami Satyananda Sarawati plaatst zich daarmee in een lange traditie: Indiërs zijn van oudsher verzot op spirituele dikdoenerij en bovennatuurlijke prestaties van swami’s, goeroes en fakirs

Zo schrijft Saraswati dat één uur yoga nidra gelijk staat aan vier uur slaap. Deze bewering betekent namelijk dat je de doorsnee behoefte van zeven tot negen uur slaap per etmaal kunt vervangen door twee yoga nidra sessies. Tot mijn grote spijt wordt deze absurde bewering in veel artikelen kritiekloos overgenomen. Veel spirituele zoekers zijn afhankelijke volgelingen die slechts de visie herkauwen die hen is voorgeschoteld door wereldvreemde goeroes en swamis. Wanneer je de verhalen van Swami Satyananda Saraswati echter toetst aan inzichten gebaseerd op waarnemingen van de eigen ervaring ontdek je al snel dat veel van zijn beweringen en oefentechnieken dwaas en misleidend zijn.

Zelf heb yoga nidra nooit gebruikt om mijn slaap te comprimeren in tweemaal een uur, om vervolgens tweeëntwintig uur wakker te kunnen zijn. Weliswaar verbeterd yoga nidra de kwaliteit van mijn slaap en mijn wakkere leven, maar heb ik naast yoga nidra, nog steeds voldoende nachtrust nodig. Ook heb ik heb in de voorbije 30 jaar niemand ontmoet, noch op mijn reguliere yogalessen, noch op de slaapcursus, die door yoga nidra minder is gaan slapen. Wel meer en beter.

Helaas is dit niet de enige dwaze onwaarheid in Satyananda’s boek over yoga nidra. Zo vertelt Satyanada Saraswati al op de tweede pagina van zijn boek over een ervaring die door de huidige kennis over slaap als een banaal verzinsel moet worden gelezen. Het betreft zijn verhaal over een jongen die op 21-jarige leeftijd over een ongebreidelde kennis beschikt en vloeiend elf talen spreekt. Volgens Satyananda heeft hij hem dit alles, binnen twee jaar, in zijn yoga nidra slaap geleerd.

leren in je slaap is echter onmogelijk, zo heeft de moderne wetenschap in verschillende onderzoeken aangetoond. Het verwerken en vastleggen van complexe informatie als een vreemde taal druist niet alleen in tegen de huidige kennis, maar vooral ook tegen ons gezond verstand. Mocht Satyananda Saraswati’s verslag op waarheid berusten, dan bestonden er geen scholen en universiteiten meer. Dan volstond het om ’s nachts een geluidsopname met de benodigde kennis af te spelen.

*) Het boek dat Satyananda Saraswati schreef over yoga nidra is te koop bij Bol.com, Scheltema, Libris en andere boekhandels.

yoga nidra, yoganidra

Geboorte van yoga nidra

In dit hoofdstuk vertelt Swami Satyananda Saraswati wat hem op het idee bracht van yoga nidra.

yoga nidra, yoganidra

Oorsprong van yoga nidra

Satyananda Saraswati schrijft over de oorsprong van yoga nidra.

yoga nidra, yoganidra

Yoga nidra experimenten

In dit hoofdstuk vertelt Swami Satyananda Saraswati over zijn experimenten met yoga nidra.

Er zijn een paar elementen die ik uit je cursus heb gehaald die me ongelofelijk goed helpen. Het allerbelangrijkst is: de dagelijkse yoga nidra oefeningen.

Naar reviews

Beide merken we dat we veel hebben aan de yoga nidra meditaties. Het lukt het ons zelden om niet (even) weg te doezelen. Niettemin slapen we beiden een stuk beter.

Naar reviews

Ieder dag luister ik naar een yoga nidra meditie en vanaf de eerste nacht tot heden, slaap ik veel beter. Ik word nog wel een paar keer wakker, maar slaap direct weer in.

Naar reviews

Yoga nidra slaapcursus

Yoga nidra slaapcursus

De yoga nidra slaapcursus duurt één dag en wordt  o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort.

Yoga nidra slaapcursus

Rob de Ron

Goed slapen leek Rob de Ron de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg.

Yoga nidra slaapcursus

Vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten over de slaapcursus? Neem dan gerust contact met me op.

Wil je het eens proberen? Hieronder vind je de introductie bij luisterboek 1 en de yoga nidra slaap meditatie ‘Links-Rechts’ van luisterboek nr.3.

Yoganidra.nl. Artikel over ‘Swami Satyananda Saraswati’