Het geheim van Yoga Nidra

Het geheim van Yoga Nidra

Ontspanning is het geheim van Yoga Nidra aldus Satyananda Saraswati, naamgever en ontdekker van deze bijzondere yogavorm

‘Het geheim van Yoga Nidra’ is een vertaling van ‘Impressing the Mind’ uit het boek Yoga Nidra (→) van Swami Satyananda Saraswati (→). Saraswati is de naamgever en bedenker van deze bijzondere yogavorm. 

Terug naar Homepage (→)

Het geheim van Yoga Nidra is een vertaling uit het Engels van de tekst van Satyananda Saraswati.

Onderstaande tekst geeft op geen enkle wijze mijn visie op Noga nidra weer. De teksten zijn nogal vaag en zweverig en vol met pseudo wetenschap. Een aantal ervaringen die Swami Satyananda Saraswati in zijn boek beschrijft, moeten helaas gelezen worden als regelrechte leugens en verzinsels. Indiërs zijn verzot op spirituele dikdoenerij. Satyananda Saraswati vormt daatin geen uitzondering.

Verder lezen (→)

Introductie bij ‘Het geheim van Yoga Nidra’

In het midden van de vorige eeuw ontwikkelt de Indiase Swami Satyananda Saraswati gaandeweg zijn Yoga Nidra filosofie en oefenpraktijk. In  1976 wordt zijn boek (→) over Yoga Nidra gepubliceerd. Hij schrijft daarin o.a. onderstaande ‘Introductie bij Yoga Nidra,’ behorende bij het eerste hoofdstuk.

‘Wanneer de ontspanning volledig is, is de ontvankelijkheid groter. Wanneer het bewustzijn verbonden is met alle zintuigen, is de ontvankelijkheid minder. Dit is het geheim van yoga nidra. ‘ 

Citaat uit ‘Het geheim van Yoga Nidra.’ Verder lezen (→)

Vertaling:

Hoe gebeurde dit? Het antwoord is simpel. Wanneer de ontspanning volledig is, is de ontvankelijkheid groter. Wanneer het bewustzijn verbonden is met alle zintuigen, is de ontvankelijkheid minder. Dit is het geheim van Yoga Nidra.

Door het proces van intellectualisering maakt de kennis die de hersenen ingaat daar niet echt indruk. Maar als je je geest een beetje terugtrekt en in een staat komt waarin je niet in diepe slaap of helemaal wakker bent, worden alle indrukken die op dat moment in de geest komen krachtig en blijven ze daar.

Er zijn verschillende niveaus van geest. Sommige zijn een zeer harde grond; sommige zijn een zachte grond. De bewuste geest is als een harde grond omdat het intellect en logica in werking zijn. Intellect is een proces van het analyseren van dingen. Het sluit niet alles uit; het verwerpt ook, maar het diepere bewustzijn is niet zo. Welke indruk je ook in het onderbewustzijn plant, het kan niet worden afgewezen. Het zal groeien en de vruchten zullen elk aspect van je leven verrijken.

Intellect is een proces van het analyseren van dingen. Het sluit niet alles uit; het verwerpt ook, maar het diepere bewustzijn is niet zo.’ 

Citaat uit ‘Het geheim van Yoga Nidra.’

Vervolg vertaling:

Daarom hoef je je geen zorgen te maken als je in Yoga Nidra slaapt. Aan de andere kant is dat misschien zelfs krachtiger. Maar je moet wel één ding in gedachten houden: ‘Ik ga niet slapen.’ Je moet niet proberen te slapen en wakker te blijven, want als je slaapt, is het geen Yoga Nidra

Stel dat je een opname afspeelt, maar je gaat slapen en hoort niets. Wat je dan moet doen, is de opname ’s ochtends opnieuw afspelen als je wakker wordt. Luister naar die herhaling met directe aandacht. Hierdoor ontstaat er een communicatie of brug tussen het bewustzijn en het onbewuste. Zo worden talen geleerd. Zoiets kun je leren. (Wetenschappelijk aangetoond als onwaar (→) noot Rob de Ron)

Als je bepaalde gewoonten hebt die je wilt overwinnen, moeten de geschikte zaden of sankalpa’s)* eerst in het onbewuste worden gebracht en dan moet je ernaar luisteren tijdens het bewustzijn. Dit is een zeer belangrijke wetenschap van yoga-zelftransformatie voor de toekomst.

Hierdoor ontstaat er een communicatie of brug tussen het bewustzijn en het onbewuste. Zo worden talen geleerd. Zoiets kun je leren. (Deze bewering is onwaar! Verder lezen →)

Citaat uit ‘Het geheim van Yoga Nidra.’ Verder lezen (→)

*) Het geheim van Yoga Nidra is een vertaling uit ‘Yoga Nidra’ van Satyananda Saraswati. Het boek is te koop bij Bol.com (→)Scheltema (→)Libris (→) en andere boekhandels.

Verklarende woordenlijst bij ‘Het Geheim van Yoga Nidra.’

Sankalpa: Een Een sankalpa is een kort ‘besluit’ of ‘intentie die in de tegenwoordige tijd wordt uitgesproken, alsof deze al is gerealiseerd. Een sankalpa is dus vergelijkbaar met een affirmatie.

Bron: Wikipedia

Slaapcursus E-book met hoofdstuk over Yoga Nidra
Yoga Nidra Luisterboek 1 (Yoganidra.nl)
Yoga Nidra Luisterboek 2 (Yoganidra.nl)
Yoga Nidra Luisterboek 3 (Yoganidra.nl)

Je kunt het E-book en de luisterboeken met elk 3 Yoga Nidra meditaties en een introductie over slaap, eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaten. Je hebt ze dan altijd en overal bij de hand

Yoga Nidra cursusagenda

Slaapcursus

De Yoga Nidra Slaapcursus duurt één dag en wordt  o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort.

Yoga Nidra docent Rob de Ron.

Rob de Ron

Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg.

Yoga Nidra ervaringen en reviews. Afb.: Sasha Kargaltsev via Commons Wikimedia

Reviews

Ik doe iedere dag een yoganidra slaapmeditatie en vanaf de eerste dag na de cursus slaap ik veel beter.

Yoga Nidra contact

Vragen

Heb je vragen over Nidra Yoga, slaap of de slaapcursus, neem dan gerust contact met me op.

Nidra Yoga voor het slapen gaan

Yoga Nidra voor het slapen gaan?

Yoga Nidra Nederlands. Een sessie staat nooit gelijk aan 4 uur slaap

Yoga Nidra gelijk aan 4 uur slaap?

Leren in je slaap kan niet

Leren in je slaap? Droom lekker verder!

Spirituele dikdoenerij van Swami Satyananda Saraswati, naamgever van Yoga Nidra

Spirituele dikdoenerij van Swami’s en goeroes

Yoganidra.nl (→) De Yoga Nidra website van Nederland.

Artikel november 2021: ‘Het Geheim van Yoga Nidra.’