Yoga Nidra voor het slapen gaan

Yoga Nidra meditatie voor het slapen gaan

Natuurlijk kun je een Yoga Nidra meditatie voor het slapen gaan doen, maar ook gedurende de dag of de avond. Wanneer je al langer last hebt van slapeloosheid is dit zelfs aan te raden

Yoganidra.nl (→) Yoga Nidra meditatie voor het slapen gaan verbetert je slaap.

Een Yoga Nidra meditatie voor het slapen gaan, heeft beslist een positieve invloed op je nachtrust. Toch zal ook een Yoga Nidra meditatie overdag, je slaap aanmerkelijk verbeteren. Zeker wanneer je last hebt van chronische slapeloosheid (→) is een dagelijkse Yoga Nidra meditatie aan te raden.

Meer lezen over de aanpak van slapeloosheid (→)

Yoga Nidra is de meest populaire slaapmeditatie en het klinkt dan ook logisch om een Yoga Nidra meditatie voor het slapen gaan te doen. Aan het eind van een drukke dag kruip je in bed met een Yoga Nidra oefening. Het is je bedoeling om snel in slaap te vallen en lekker door te slapen. Nidra betekent tenslotte slaap.

Toch is het, zeker wanneer je langdurig last hebt van slapeloze nachten raadzaam de oefening niet pas in je bed te doen, maar in de loop van de dag of de avond. Bovendien is de term ‘slaap,’ nogal misleidend, omdat het juist de intentie is, om niet in slaap te vallen. In Yoga Nidra balanceer je tussen waken en slapen, maar blijf je aan de wakkere kant.

Al tijdens de eerste Slaapcursus (→) merkte ik, dat de beste resultaten werden behaald, door diegene die Yoga Nidra meditatie niet kort voor het slapen gaan deden, maar in de loop van de dag 

Yoganidra.nl (→) Artikel ‘Nidra Yoga meditatie voor het slapen gaan.’

Bij langdurige slapeloosheid is het dus raadzaam de Yoga Nidra meditatie niet  meditatie niet in je bed, kort voor het slapen gaan te doen en er niet bij in slaap te vallen! Dat komt omdat slapeloosheid een 24-uurs probleem is, dat vraagt om een 24-uurs aanpak.

Wanneer je de hele dag AAN staat en niet pauzeert of rust en pas in je bed gaat liggen met de intentie om 8 aaneengesloten uren UIT te staan, zal je dat vermoedelijk niet lukken. Het is gezond om ook overdag af en toe de tijd te nemen om te herstellen door tijdig te rusten en te pauzeren. Doe de Yoga Nidra meditatie daarom ook eens in de loop van de dag of de avond.

Al tijdens de eerste Slaapcursus (→), die ik in 2010 gaf, merkte ik dat de beste resultaten werden behaald, door diegene die in de loop van de dag of de avond tijd wisten te vinden voor een oefening. 

Het voordeel van een oefening overdag of in de avond is dat je minder snel geneigd bent om in slaap te vallen. In Yoga Nidra blijf je namelijk wakker zodat je de rust en de ontspanning ‘actief’ kunt aansturen.

Tijdens Yoga Nidra blijf je wakker. Het is daarom verstandig om een moment te kiezen waarop je nog niet toe bent aan slaap, maar wel de behoefte hebt aan rust

Yoganidra.nl (→) Yoga Nidra meditatie voor het slapen gaan

Of je Yoga Nidra voor het slapen gaan doet of gedurende de dag of de avond, let daarbij op het volgende:

Doe de meditatie niet in je slaapkamer of bed, maar kies een andere rustige plek, waar niet of niemand je stoort.
.
Ga liggen in de savasana (→) met de intentie om wakker te blijven. Ook wanneer je deze yoga meditatie een uurtje voor het slapen gaan gebruikt.
.
Ga op je rug liggen, al voelt dit in het begin wat onwennig. Kies een schone, relatief stevige ondergrond. Lees hier meer over de juiste houding. (→).
.
Doe de Yoga Nidra meditatie maar éénmaal per etmaal. Dat is voldoende.

Wil je een Yoga Nidra meditatie voor het slapen gaan gebruiken? Dat kan beslist geen kwaad, maar doe de meditatie ook eens in de loop van de dag of de avond 

Yoganidra.nl (→) Nidra Yoga voor het slapen gaan

Het is de bedoeling dat je wakker blijft

Nidra is een Sanskriet begrip. Het betekent ‘droomloze slaap.’ De betekenis is enigszins misleidend, omdat het de bedoeling is, dat je tijdens de oefening wakker blijft.

Om te kunnen ontspannen is het belangrijk dat de Yoga Nidra meditatie gemakkelijk en comfortabel voelt, maar niet zo gemakkelijk en comfortabel dat je erbij in slaapt valt. We willen tijdens de oefening de verkwikkende kwaliteiten van de slaap niet ongemerkt aan ons voorbij laten gaan!

Het is bovendien de bedoeling dat we de ontspanning ‘actief’ aansturen en waarnemen. Kies daarom een ondergrond die anders aanvoelt dan de matras van je bed. Gebruik een yogamatje, kampeermat, schapenvacht of iets anders. Het is daarbij belangrijk, dat de ondergrond zowel zacht en schoon is, als stevig en ondersteunend. Ga daarop liggen met de intentie om niet in slaap te vallen.

Yoga Nidra meditatie voor het slapen gaan. Lees hier meer over de juiste houding (→)

Arie Boomsma in gesprek met Rob de Ron

Arie Boomsma spreekt voor zijn ‘podcast over routine’ met slaaponderzoeker en Yoga Nidra docent Rob de Ron. Rob gelooft niet zo zeer in lijstjes met dingen die je moet doen om beter te slapen. De winst zit volgens hem in hoe je overdag leeft en of je de moed hebt om te rusten. Alles over Yoga Nidra, sleutelslaapjes, scharniermomenten, ochtendmensen, avondmensen, slechte slapers en het verschil tussen rusten en slapen.

Naar de Podcast (→)

Dagelijks even de tijd nemen voor een rustmoment is voor herstel van elk facet van je lichaam en je leven net zo waardevol als slaap. Natuurlijk vraagt écht rusten wel enige oefening. 

Wil je het eens proberen? Bestel dan nu met elk 3 Yoga Nidra slaap meditaties. En mocht je meer willen weten over slaap en de aanpak van chronische slapeloosheid, bestel dan ook het Slaapcursus E-book.

Je kunt het E-book en de luisterboeken met elk 3 Yoga Nidra meditaties en een introductie over slaap, eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaten. Je hebt ze dan altijd en overal bij de hand

Slaapcursus E-book met hoofdstuk over Yoga Nidra
Yoga Nidra meditatie voor het slapen gaan. Luisterboek 1
Yoga Nidra meditatie voor het slapen gaan.Luisterboek 2
Yoga Nidra meditatie voor het slapen gaan. Luisterboek 3
 Arie Boomsma en Rob de Ron 1

Arie Boomsma

Arie Boomsma interviewt slaaponderzoeker Rob de Ron voor zijn Podcast over Routine. Naar de Podcast

Mirthe van der Drift van het zondagochtendprogramma FRIS interviewt Nidra Yoga docent en slaaponderzoeker Rob de Ron over dromen.

Mirthe van der Drift

Mirthe van der Drift interviewt voor NPO Radio 1 Rob de Ron over dromen.

Erik Scherder & Rob de Ron 1

Erik Scherder

Hoogleraar Erik Scherder en slaaponderzoeker Rob de Ron tijdens het slaapcongres van de VU.

Sophie Hilbrand neemt deel aan Yoga Nidra slaap meditatie tijdens de slaapcursus.

Sophie Hilbrand

Sophie Hilbrand neemt deel aan een de slaapcursus. Naar uitzending.

Op termijn

Het heeft even geduurd voordat ik je mailde. Ik wilde iets langer met de evaluatie wachten, om te kunnen zien of ik op langere termijn beter zou gaan slapen. De Yoga Nidra meditatie doe ik vrijwel elke dag na mijn werk en ik kan echt zeggen dat ik de afgelopen weken een stuk beter slaap. Naar reviews (→)

Wat waardevol

Je moet extra benadrukken dat de Yoga Nidra meditaties overdag zeer waardevol zijn! Ik doe ze elke middag en daarna voel ik me echt een stuk beter, ik ben duidelijk minder vermoeid en slaap er goed op!! Naar reviews (→)

Prima geslapen

Dank voor de inspirerende slaapcursus. Na 3 weken non-stop slaappillen, heb ik ze na je cursus niet meer gebruikt. Ik ben weer koffie en een wijntje gaan drinken en minder gaan hangen in het wel of niet slapen. Ik ben er inderdaad achter dat de oplossing in de dag zit. Inmiddels een eerste week verder en van de 7 dagen er 5 prima geslapen. Naar reviews (→)

Avondoefening

Elke avond doe ik trouw een Yoga Nidra oefening van een van de luisterboeken en ik vaar er goed bij. Ik moet eerlijk toegeven dat ik de middagoefening weinig doe, omdat ik daar geen tijd voor heb, maar de avondoefening alleen helpt mij al ontzettend veel. Naar reviews (→)

Cursusagenda

Slaapcursus

De Yoga Nidra Slaapcursus duurt één dag en wordt  o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort.

Rob de Ron.

Rob de Ron

Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg.

Reviews

Reviews

Ik doe iedere dag een yoganidra slaapmeditatie en vanaf de eerste dag na de cursus slaap ik veel beter.

Contact

Vragen

Heb je vragen over Nidra Yoga, slaap of de slaapcursus, neem dan gerust contact met me op.

Yoga Nidra meditatie voor het slapen gaan

Meditatie voor het slapen

Het klinkt logisch om een Yoga Nidra meditatie voor het slapen gaan te gebruiken met de bedoeling om tijdens of na de oefening lekker in slaap te vallen, maar de term is misleidend omdat het juist niet de bedoeling is, om in slaap te vallen.

Yoga Nidra 7

Een sessie staat nooit gelijk aan 4 uur slaap

Een sessie Yoga Nidra staat niet gelijk aan 4 uur slaap! Dat zou betekenen dat 2 sessies per etmaal, gelijk staan aan 8 uur slaap en je in theorie dus geen slaap meer nodig hebt.

Yoga Nidra 3

Leren in je slaap kan niet

Leren terwijl je slaapt? Volgens Satyananda Saraswati, de bedenker en naamgever van Yoga Nidra, is leren in je slaap mogelijk. Helaas is dit niet de enige onwaarheid in zijn boek over deze bijzondere yogavorm.

Boek over Yoga Nidra, Swami Satyananda Saraswati

Spirituele dikdoenerij

Een aantal ervaringen die Swami Satyananda Saraswati in zijn boek beschrijft, zijn helaas regelrechte leugens en verzinsels. Indiërs zijn verzot op spirituele dikdoenerij van swami’s en goeroes.

Artikel november 2021: ‘Yoga voor het slapen gaan.