Een sessie yoga nidra staat niet gelijk aan 4 uur slaap

Een sessie yoga nidra staat niet gelijk aan 4 uur slaap

Een sessie yoga nidra staat niet gelijk  aan 4 uur slaap! Dat zou betekenen dat 2 yoga nidra sessies per etmaal, gelijk staat aan 8 uur slaap en je in theorie dus geen slaap meer nodig hebt. Onzin natuurlijk.

Yoga nidra kan bij goed gebruik helpen je slaap te verbeteren, maar het kan je slaap niet vervangen. Toch is dit precies wat Swami Satyananda Saraswati in zijn boek *) over yoga nidra beweerd. Helaas worden deze en andere onwaarheden die hij beweerd, nog steeds herhaald en als waar gepresenteerd. Ook door yoga docenten. Blinde volgelingen die dergelijke uitspraken herhalen is echter niet wat yoga nidra nodig heeft.

Een nuchtere en op werkelijke wetenschap gebaseerde benadering zou deze bijzondere yogavorm goed doen. Wat yoga nidra nodig heeft is een kritische benadering waarbij zin van onzin wordt gescheiden.

Onder aan deze pagina vind je een introductie (14 min.) bij het yoga nidra luisterboek nr.1 en de slaap meditatie ‘Links-Rechts’ (20 min.) van luisterboek nr3. Je kunt ze gratis beluisteren.

Een sessie yoga nidra staat niet gelijk aan 4 uur slaap.
Een sessie yoga nidra staat niet gelijk aan 4 uur slaap.

Een sessie yoga nidra staat niet gelijk aan 4 uur slaap. Dat zou betekenen dat 2 sessies yoga nidra gelijk staan aan 8 uur slaap. Onzin natuurlijk!

Sinds 1996 ben ik yoga nidra docent. Jarenlang heb ik meerdere lessen per week gegeven en ervaren hoezeer mensen baat hebben bij yoga nidra. Veel mensen die lijden aan slapeloosheid slapen gelukkig niet minder door twintig minuutjes per dag te oefenen, maar meer (en beter). Het is daarom belangrijk het goede te behouden.

Wil yoga nidra bruikbaar en toegankelijk zijn voor een breed publiek, dan is het deze minder zweverig te maken door de onzin te verwijderen.

Helaas zijn de spirituele pretenties, die naast de vele wetenschappelijke onwaarheden en foutief toegepaste technieken vanaf de publicatie van Satyananda’s boek, onderdeel geworden van yoga nidra. Het is mij hierdoor nooit gelukt om de achterliggende filosofie louter opgetogen tot me te nemen. Evenmin lukt het om me volledig te laten meeslepen door foutief ingesproken oefeningen vol pertinente onwaarheden en spirituele nonsens. Fouten, onwaarheden en nonsens, die steeds kritiekloos worden overgenomen en overgedragen.

*) Het boek dat Satyananda Saraswati schreef over yoga nidra is te koop bij Bol.com,Scheltema,Libris en andere boekhandels.

*) Ook mindfulness heeft zijn keerzijde. Zie het recentelijk verschenen boek ‘McMindfulness van Ronald Purser, met de veelzeggende subtitel: “How Mindfulness became the new capitalist spirituality.” Het boek is eveneens te koop bij Bol.com, en andere boekhandels. In The Guardian staat een review van het boek.

Yoga nidra. Een sessie yoga nidra staat niet gelijk aan 4 uur slaap. Rippl Woman in Bed. 1891

Een sessie yoga nidra staat niet gelijk aan 4 uur slaap. Indiërs zijn van oudsher verzot op dergelijke spirituele pretenties en grootspraak van swami’s, goeroes en fakirs. Een natuurlijke slaap is onvervangbaar.

Het uitspreken van bezwerende sankalpa’s? Je bevrijden van bindende samskara’s? Een reis naar vorige levens? Een zaadje planten in ons onderbewustzijn? Dergelijke ideeën berusten op zijn zachtst gezegd op onduidelijke, zichzelf vaak tegensprekende, wazige wetenschap. Een nuchtere en op werkelijke wetenschap gebaseerde benadering zou deze bijzondere yogavorm goed doen. En vaak hebben we de wetenschap niet eens nodig. Ons nuchtere verstand volstaat vaak.

Je vraagt je af of een sessie yoga nidra gelijk staat aan 4 uur slaap? Wanneer je de bewering toetst in de praktijk merk je al vrij snel dat je niet zonder je gewone slaap kunt.

Een sessie yoga nidra nimmer staat nimmer gelijk aan vier uur slaap en het is eveneens onmogelijk om te leren in je slaap. Iets dat Satyananda in zijn boek over yoga nidra beweert. Veel van de in de Indiase traditie gewortelde ideeën en overtuigingen waarover hij spreekt, kunnen door de ontwikkelingen binnen de wetenschap over slaap, als pertinent onwaar worden betiteld.

Je hebt geen wetenschap nodig om te beseffen dat een sessie yoga nidra niet gelijk staat aan 4 uur slaap. Mocht je het willen proberen, dan merk je snel dat je blijft verlangen naar een natuurlijke slaap

Een sessie yoga nidra staat niet gelijk aan 4 uur slaap.

Met dergelijke onwaarheden doet Satyananda zijn yogavorm geen goed. Hij sluit op deze manier veel mensen buiten, die baat zouden hebben bij een deel van zijn meditatietechniek. Yoga nidra heeft geen leugens nodig.

Het is daarom belangrijk het boek van Satyananda over yoga nidra als een ruwe architectonische schets te zien, die nader uitgewerkt moet worden. Yoga nidra heeft een meer waarachtig fundament nodig. Dit kan zonder daarbij de waardevolle ‘spirituele glimlach’ te verliezen die, dat dient gezegd, door de eeuwen heen op een mooie en unieke manier is onderzocht en uitgewerkt binnen de Indiase filosofie en cultuur. Maar de principes van deze glimlach, beperken zich niet tot één cultuur, één filosofie en één vaardigheid. Zoals er vele wegen naar Rome leiden, is ook yoga nidra een pad onder vele paden.

Voorlopig weliswaar een smal pad en op sommige plaatsen onbegaanbaar, maar het is Satyananda zelf, die te midden van de vele onjuistheden en onwaarheden, het perspectief opent naar beter begaanbaar en veel breder pad: pratyahara.

Satyananda benoemt in zijn boek meerdere malen dat yoga nidra een facet is van pratyahara. Het is daarom zinvol zijn techniek te zien in het perspectief van pratyahara. Als yoga nidra het pad is, is pratyahara het landschap waardoor dit pad kronkelt. Op dit punt aangekomen opent zich een fantastisch vergezicht.

Yoga nidra kan bij goed gebruik je slaap verbeteren, maar deze nooit vervangen

Er zijn een paar elementen die ik uit je cursus heb gehaald die me ongelofelijk goed helpen. Het allerbelangrijkst is: de dagelijkse yoga nidra oefeningen.

Naar reviews

Beide merken we dat we veel hebben aan de yoga nidra meditaties. Het lukt het ons zelden om niet (even) weg te doezelen. Niettemin slapen we beiden een stuk beter.

Naar reviews

Ieder dag luister ik naar een yoga nidra meditie en vanaf de eerste nacht tot heden, slaap ik veel beter. Ik word nog wel een paar keer wakker, maar slaap direct weer in.

Naar reviews

Yoga nidra slaapcursus

Yoga nidra slaapcursus

De yoga nidra slaapcursus duurt één dag en wordt  o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort.

Yoga nidra slaapcursus

Rob de Ron

Goed slapen leek Rob de Ron de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg.

Yoga nidra slaapcursus

Vragen?

Heb je vragen of wil je meer weten over de slaapcursus? Neem dan gerust contact met me op.

Je kunt onderstaande luisterboeken met elk 3 yoga nidra slaap meditaties bestellen, downloaden en beluisteren op het digitale apparaat van je voorkeur. Je hebt ze dan altijd en overal bij de hand

Wil je het eens proberen? Hieronder vind je de introductie bij luisterboek 1 en de yoga nidra slaap meditatie ‘Links-Rechts’ van luisterboek nr.3.

Yoganidra.nl. Artikel ‘Een sessie yoga nidra staat niet gelijk aan 4 uur slaap.’