Savasana

Savasana is een Yoga meditatie houding

De betekenis van savasana, die we kennen van de eindontspanning in yoga, is lijkhouding. Het is de ideale houding voor een Yoga Nidra slaapmeditatie

Savasana is een yoga houding, waarvan de betekenis ‘lijkhouding’ is, omdat er letterlijk doodstil liggen, kennen velen van de eindontspanning tijdens de yogales.  Het is de juiste houding voor een Yoga Nidra slaapmeditaties.

Savasana is een woord dat stamt uit het Sanskriet, een Oudindische taal. Ook Nidra is een Sanskriet begrip. Het betekent ‘droomloze slaap.’ De betekenis is enigszins misleidend, omdat het de bedoeling is, dat je tijdens de oefening wakker blijft.

Om te kunnen ontspannen is het belangrijk dat de houding gemakkelijk en comfortabel voelt, maar niet zo gemakkelijk en comfortabel dat je erbij in slaapt valt. We willen ditmaal de verkwikkende kwaliteiten van de droomloze slaap niet ongemerkt aan ons voorbij laten gaan.

Het is de bedoeling dat we de ontspanning actief aansturen en bewust waarnemen. Kies daarom een ondergrond die anders aanvoelt dan de matras van je bed. Gebruik een yogamatje, kampeermat, schapenvacht of iets anders dat zowel zacht en schoon, als stevig en ondersteunend is en ga liggen met de intentie om niet in slaap te vallen.

Tijdens de Nidra Yoga meditatie is het de bedoeling dat we de ontspanning actief aansturen en bewust waarnemen. Het is daarom belangrijk om wakker te blijven

Yoganidra.nl (→) Artikel: Betekenis savasana meditatie is lijkhouding, ‘eindontspanning in yoga’.

 

Wanneer je de juiste ondergrond hebt gekozen, ga je op je rug liggen. In bed mag je jezelf gerust in een andere favoriete houding nestelen, maar Yoga Nidra oefen je op je rug. Liggend op je rug creëer je een zo groot mogelijk raakvlak met de ondergrond. Omdat je lichaam in de savasana houding symmetrisch ligt en bovendien gelijkmatig wordt ondersteund, schep je de juiste voorwaarden om volledig te ontspannen.

Aan de achterzijde ondersteund door een zacht, maar stevig fundament en aan de voorzijde vrij, maar kwetsbaar. Van de binnenkant van je armen en benen, je buik en borst, tot je keel en gezicht, alles dat gevoelig is, is naar boven gekeerd. Enerzijds open en onbeschermd en anderzijds stevig en ondersteund, nodigt de savasana houding uit, om enerzijds los te laten en anderzijds toe te laten. Je legt jezelf zogezegd letterlijk neer, bij de dingen zoals ze zijn. 

De Yoga meditatie houding heet savasana. Sava betekent in het Sanskriet ‘lijk’ en asana ‘houding.’ Savasana kun je dus vertalen als ‘lijkhouding’

Yoganidra.nl (→)Artikel: Betekenis savasana is lijkhouding die vaak als eindontspanning tijdens de yogales wordt gebruikt.

Dagelijks even de tijd nemen voor een rustmoment is voor het herstel van elk facet van je lichaam en leven, net zo waardevol als slaap. En natuurlijk vraagt écht rusten wel om enige oefening en het vinden van het juiste moment, maar Yoga Nidra is beslist niet moeilijk.

Laten we Yoga Nidra als oefening benaderen en niet als een ‘verheven’ meditatie. We zijn immers niet op zoek naar een bijzondere ervaring, maar juist naar een heel gewone, alledaagse ervaring … slaap! En slaap heeft ons in al zijn ‘gewoonheid’ genoeg te bieden. Zoveel zelfs, dat niemand zonder slaap kan!

Door Yoga Nidra als een relatief eenvoudige, dagelijkse oefening te zien zonder hoogstaande spirituele doelen, hoef je niets bijzonders te presteren. Je mag in Yoga Nidra gewoon jezelf zijn. Voel je dus vrij om te ontdekken, testen en toetsen, wat voor jou werkt. Begin gewoon en kies een van de 9 Yoga Nidra meditaties die je op de luisterboeken kunt vinden.

Omslag Yoga Nidra Boek over slaap en slapeloosheid (E-book)
Cover luisterboek 1 met 3 Yoga Nidra meditaties en een intro over slaap.
Omslag luisterboek 2 met 3 Nidra Yoga meditaties
Omslag Luisterboek 3 met 3 Yoganidra oefeningen

Je kunt het E-book en de luisterboeken met elk 3 Yoga Nidra meditaties en een introductie over slaap, eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaten. Je hebt ze dan altijd en overal bij de hand

Het voordeel van de luisterboeken is dat je ze kunt downloaden en op je favoriete digitale apparaten kunt plaatsen, zodat je ze overal bij je hebt en ze ook zonder internet of wifi kunt beluisteren. De Nidra Yoga oefening ‘links-rechts’ kun je ook gratis beluisteren op YouTube in 3 varianten: 15, 20 en 15 minuten. Je hebt dan wel een internetverbinding nodig.

Of je de oefeningen nu download of via Youtube beluisterd, Het enige dat we nu gaan doen, is de juiste houding te leren kennen, waarin we Yoga Nidra gaan oefenen. En daarin ben je minder vrij. Wanneer je lichaam daarom vraagt zijn er verschillende aanpassingen mogelijk, maar in beginsel is er maar één houding. Die houding noemen we de savasana. De savasana is letterlijk een fundamentele houding: het is het grondvest van Yoga Nidra.

Laten we Yoga Nidra als oefening benaderen en niet als een ‘verheven’ meditatie. We zijn immers niet op zoek naar een bijzondere ervaring, maar naar een heel gewone, alledaagse ervaring … slaap!

Yoganidra.nl (→) Artikel: Savasana betekenis. 

Savasana is een Sanskriet woord

Sanskriet is geen spreektaal, maar een Oudindische heilige schrijftaal, die als communicatiemiddel wordt gebruikt tussen mensen met verschillende moedertalen. Zoals het Latijn in Europa de schrijftaal werd van de wetenschap en de Christelijk gemeenschap, zo werd het Sanskriet de gemeenschappelijke taal in grote delen van het Indiase subcontinent.

Welke meditatie en welke houding je ook kiest, elk mediterend mens zit of ligt doodstil. Net als de slapende mens, is de mediterende mens in de savasana onbewegelijk

Yoganidra.nl (→) Artikel: Betekenis savasana meditatie.

‘Lijkhouding,’ heeft een weinig verlokkende ondertoon, maar we zouden het ook ‘doodstil liggen’ kunnen noemen. Doodstil liggen is iets dat we als kind wel eens deden, wanneer we iemand wilden laten geloven dat we sliepen. Zo krijgt het de betekenisvan savasana misschien een minder onaangename bijklank.

Bovendien geeft het de essentie goed weer, want in de savasana is het belangrijk dat je doodstil ligt. Wat dat betreft verschilt Yoga Nidra niet van Mindfulness, Zen, Vipassana en elke andere meditatievorm.

Welke meditatie en welke houding je ook kiest, elk mediterend mens zit of ligt doodstil. Net als de slapende mens, is de mediterende mens onbewegelijk. Beide verbinden zich met die éne plek. Voor de slapende mens is dat het bed in de slaapkamer, voor de Zazen monnik het kussentje in het klooster en voor de Mindfulness of Yoga Nidra beoefenaar het kleedje in de woonkamer, hotelkamer, het balkon of de vrije natuur.

Welke plek je ook kiest, het belangrijkste is dat je jezelf er veilig voelt, dat je op je gemak bent en niets of niemand je stoort. Jezelf veilig voelen, op je gemak zijn en niet gestoord worden, zijn de natuurlijke voorwaarden om te slapen en te mediteren.

Welke plek je ook kiest voor de Yoga meditatie, het belangrijkste is dat je jezelf er veilig voelt, dat je op je gemak bent en niets of niemand je stoort

Yoganidra.nl (→) Savasana betekenis.

In een ideale savasana liggen je benen een stukje uit elkaar en zijn gestrekt. De voeten vallen daarbij losjes naar buiten. Je bekken en bovenrug worden breed gedragen, maar je onderrug en het zachte gebied rond je nieren raken de ondergrond vermoedelijk nét niet. De armen liggen losjes naast het lichaam en raken de zijkanten van de ribbenkorf niet, zodat deze ook de ruimte krijgt om zijwaarts te ademen.

De handpalmen zijn omhoog gedraaid en de schouderbladen nestelen zich in de bovenrug, waardoor je borst zich opent en breed voelt. De nek is gestrekt en de kin wijst naar het hals kuiltje, alsof je begint te knikkebollen.

Vaak lukt het gaandeweg de oefening steeds beter om je lichaamsgewicht te laten dragen door de ondergrond waarop je bent gaan liggen. Onder invloed van de zwaartekracht komt het volledig tot rust en wordt de ontspanning dieper voelbaar … tenminste in de ideale savasana.

De Yoga Nidra meditaties die Rob de Ron (→) voor zijn vrouw maakte, vormen nog steeds een belangrijk onderdeel van de slaapcursus (→)

Yoganidra.nl ♦ Savasana is een Yoga meditatie houding.

Naar de Yoga Nidra cursusagenda

Slaapcursus

De Yoga Nidra Slaapcursus duurt één dag en wordt  o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort.

Yoga Nidra docent Rob de Ron

Rob de Ron

Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg.

Yoga Nidra cursus Reviews. Afbeelding: Sasha Kargaltsev Commons

Reviews

Ik doe iedere dag je slaapmeditatie en vanaf de eerste dag na de cursus slaap ik veel beter.

Wat betekent Savasana? Heb je  vragen over Yoga Nidra? Stel ze gerust: naar contact.

Vragen

Heb je vragen over Yoga Nidra, slaap of de slaapcursus, neem dan gerust contact met me op.

Ik kan me voorstellen dat je denkt in deze Yoga meditatie houding niet erg aangenaam is. In zekere zin is dat waar. Vooral in het begin van de oefening is het soms confronterend en lastig om je erin te ontspannen. Zodra je in de savasana ligt voel je vaak allerlei kriebeltje en ongemak. Het lukt niet direct om daaraan toe te geven. Je wilt bewegen en van houding veranderen.

Mochten de kriebeltje en ongemakken een blijvende onrust veroorzaken, verander dan iets aan je kleding, de houding of krab even aan het kriebelende plekje. In grote lijnen blijf je echter zo liggen en probeer je opnieuw tot een ‘niet bewegen’ te komen. Meestal verdwijnen na enige tijd de meeste kriebeltje en ongemakken.

Tijdens deze Yoga meditatie komt het lichaam volledig tot rust en wordt de ontspanning steeds dieper voelbaar … tenminste in de ideale savasana

Yoganidra.nl (→) Betekenis savasana meditatie is lijkhouding, en is vaak de eindontspanning in yoga.

Wanneer het je lukt om je aan de houding over te geven en erin te ontspannen, worden net als in de droomloze slaap, je ademhaling en hartslag vanzelf rustiger. Om de ontspanning aandachtig te kunnen blijven aansturen, is het belangrijk dat je wakker blijft.

Waar je in andere yoga asana’s probeert te ontspannen in de inspanning, is het in de savasana juist de bedoeling jezelf ‘zacht’ in te spannen, om te ontspannen. Dat maakt de savasana tot een uitzonderlijke yoga houding.

De intentie om te bewegen is nu helemaal verdwenen. Je moet er zelfs niet aan denken! Daarvoor lig je veel te kalm en lekker. Tenminste, in de ideale savasana en bij volmaakte ontspanning

Yoganidra.nl (→) Artikel ‘betekenis savasana’

Nu je stil bent gaan liggen en je steeds meer laat dragen door de ondergrond, hoeven de skeletspieren het lichaam niet meer te bewegen en te onttrekken aan de zwaartekracht. In het begin van de oefening vuren de meeste motorneuronen die de skeletspieren prikkelen en gespannen houden nog steeds zenuwimpulsen af.

Als eerste nemen de impulsen naar de spieren van je handen en tenen af, waarna de armen en benen volgen. Wanneer de ademhaling na enige tijd steeds rustiger en gelijkmatiger begint te worden, beginnen ook zenuwimpulsen naar de diepere houdingsspieren van je bekken en romp verder af te nemen.

De kalme, ritmische beweging van de ademhaling wiegt je tijdens deze Yoga meditatie in een steeds diepere ontspanning. Door wakker te blijven en je met ‘zachte aandacht’ te blijven inspannen, lossen ook de spanningen in de interne organen op.

De houding voelt nu in zijn geheel comfortabel en irritatie of pijn wordt in geen enkel deel van het lichaam geregistreerd. De intentie om te bewegen is nu helemaal verdwenen. Je moet er zelfs niet aan denken! Daarvoor lig je veel te kalm en lekker. Tenminste, in de ideale savasana en bij volmaakte ontspanning.

Zolang je lichaam tijdens deze Yoga meditatie niet ontspannen is, bewegen je hersenen zich gefrustreerd op en neer, tussen het voortdurend opmerken van het ongemak en de behoefte om te bewegen

Yoganidra.nl (→) Artikel savasana betekenis is lijkhouding. Vaak gebruikt als eindontspanning in een yogales. 

Bovengenoemd scenario klinkt ideaal, maar de houding onthult – zeker in het begin – vaak verschillende irritaties, pijntjes en klachten. Deze voorkomen dat het lichaam zich kan ontspannen. Wat te doen? Allereerst: herken en erken het gevoel. Probeer pijn niet te verdringen. Het is een signaal dat er iets niet in orde is.

Of je nu een schouderblessure hebt, aanhoudende rugklachten, buikpijn of een zware hoofdpijn, zo gauw je in de savasana ligt, ervaar je de pijn, irritatie of klacht nog nadrukkelijker. Er is namelijk niets om je ervan af te leiden.

Net als ’s nachts in bed ben je jezelf daardoor op zo’n moment van niets anders bewust dan het zeurend ongemak. De savasana houding wordt steeds irritanter. Wanneer je zou bewegen zou je de irritatie, de pijn of het ongemak, althans voor een moment, minder intens opmerken. Zolang je lichaam niet ontspannen is, bewegen je hersenen zich gefrustreerd op en neer, tussen het voortdurend opmerken van het ongemak en de behoefte om te bewegen.

Arie Boomsma interviewt slaaponderzoeker en Nidra Yoga docent Rob de Ron voor zijn Podcast over Routine.

Arie Boomsma

Arie Boomsma interviewt slaaponderzoeker Rob de Ron voor zijn Podcast over Routine. Naar de Podcast

Mirthe van der Drift van het zondagochtendprogramma FRIS interviewt Nidra Yoga docent en slaaponderzoeker Rob de Ron over dromen.

Mithe van der Drift

Mirthe van der Drift interviewt voor NPO Radio 1 Nidra Yoga docent Rob de Ron over dromen.

Hoogleraar Erik Scherder en Yoganidra docent Rob de Ron tijdens het slaapcongres van de VU.

Erik Scherder

Hoogleraar Erik Scherder en slaaponderzoeker Rob de Ron tijdens het slaapcongres van de VU.

Rob de Ron slaaponderzoeker en Yoga Nidra docent

Sohie Hilbrand

Sophie Hilbrand neemt deel aan Nidra Yoga tijdens de slaapcursus. Naar uitzending.

Arie Boomsma in gesprek met Rob de Ron

Arie Boomsma spreekt voor zijn ‘podcast over routine’ met slaaponderzoeker en Yoga Nidra docent Rob de Ron. Rob gelooft niet zo zeer in lijstjes met dingen die je moet doen om beter te  slapen. De winst zit volgens hem in hoe je overdag leeft en of je de moed hebt om te rusten. Alles over sleutelslaapjes, scharniermomenten, ochtendmensen, avondmensen, slechte slapers en het verschil tussen rusten en slapen.

Naar de Podcast (→)

Probeer niet door te zetten en doe niet je uiterste best om doodstil te blijven liggen. Beëindig liever de oefening en pas de omstandigheden aan. Hoewel we er naar streven de savasana houding zo dicht mogelijk te benaderen, kies je er in zo’n geval voor, om op een zachtere ondergrond of in je bed te oefenen.

Leg eventueel een flink kussen onder de knieën en/of een kleine verhoging onder je achterhoofd. Zeker bij lage onderrugklachten en schouder- of nekklachten zal dit de savasana houding comfortabeler maken.

Waar je in andere yoga asana’s probeert te ontspannen in de inspanning, is het deze Yoga meditatie juist de bedoeling jezelf ‘zacht’ in te spannen, om te ontspannen. Dat maakt de savasana tot een uitzonderlijke yoga houding

Yoganidra.nl (→) De betekenis van savasana is lijkhouding. Velen  kennen de houding van de eindontspanning in yoga.

Schroom evenmin om, wanneer je dat prettig vindt, een doek of deken met het juiste gewicht en de juiste structuur over je heen te leggen. Ook kan het prettig zijn om iets op je ogen te laten rusten. Met de juiste aanpassingen kun je misschien enige tijd stilliggen. Blijf testen en toetsen om te ontdekken wat voor jou werkt.

Wanneer je de oefening niet helemaal tot het eind kunt volgen is dat niet erg: oefenen betekent ook dat je iets niet direct goed hoeft te doen, anders zou je het geen oefenen noemen.

Volgens slaapprofessor Eus van Someren moeten we de slapeloze mens dankbaar zijn, omdat deze in de oertijd het vuurtje brandende hield. Bij deze Yoga Nidra oefening, mag jij rustig gaan liggen, dan houd ik het vuurtje brandende

Rob de Ron

Savasana betekenis van deze yoga eindontspanning houding is lijkhouding

Gebruik je Yoga Nidra voor het slapen?

Savasana betekenis: Lijkhouiding. Het is vaak de eindontspanning in Yoga van deze yoga eindontspanning houding is lijkhouding

Staat een sessie Yoga Nidra  gelijk aan 4 uur slaap?

Savasana betekenis: Lijkhouiding, eindontspanning in Yoga

Kun je ook vreemde talen leren in je slaap?

Savasana de betekenis is lijkhouiding, eindontspanning in Yoga

Swami schuldig aan spirituele opschepperij!

Artikel november 2021. Wat betekent Savasana? De betekenis is lijkhouding. Ze wordt vaak gebruikt als eindontspanning in yoga.