Een Yoga Nidra meditatie staat niet gelijk aan 4 uur slaap

Yoga Nidra meditatie sessie 

Een sessie Yoga Nidra staat nimmer gelijk aan 4 uur slaap, zoals Satyananda Saraswati (→) in zijn boek over deze bijzondere slaap meditatie beweerd

Yoganidra.nl (→) Als alternatief voor Yoga Nidra sessie worden in dit artikel ook de termen meditatie sessie (meditatiesessie) en yoga sessie (yogasessie) gebruikt.

Een sessie Yoga Nidra (→) staat niet gelijk  aan 4 uur slaap! Dat zou betekenen dat twee sessies per etmaal, gelijk staat aan 8 uur slaap, en je in theorie dus geen slaap meer nodig hebt. Onzin natuurlijk! Yoga nidra kan zeker helpen je slaap te verbeteren, maar het kan je slaap niet vervangen.

Toch is dit precies wat Swami Satyananda Saraswati (→), de bedenker en naamgever van deze bijzonder slaap meditatie, in zijn boek (→) over Yoga Nidra beweerd. Helaas worden deze en andere onwaarheden die hij beweerd, nog steeds herhaald en als waar gepresenteerd. Ook door yoga leraren (→). Helaas! Blinde volgelingen die dergelijke onwaarheden herhalen is echter niet wat Yoga Nidra nodig heeft.

Een nuchtere, en op werkelijke wetenschap gebaseerde benadering zou deze bijzondere yogavorm goed doen. Wat Yoga Nidra nodig heeft, is een kritische benadering waarbij zin van onzin wordt gescheiden en het goede behouden blijft. Yoga Nidra kan zeker voor de slapeloze medemens veel betekenen.

Een Nidra yoga sessie of meditatie sessie taat niet gelijk aan 4 uur slaap.

Een Yoga Nidra sessie staat niet gelijk aan 4 uur slaap. Dat zou betekenen dat 2 sessies yoga nidra gelijk staan aan 8 uur slaap. Onzin natuurlijk!

Yoganidra.nl (→) Yoga Nidra meditatie sessie staat niet gelijk aan 4 uur slaap.

Sinds 1996 ben ik Yoga Nidra leraar. Jarenlang heb ik meerdere lessen per week gegeven en ervaren hoezeer mensen baat hebben bij deze slaap meditatie. Veel mensen die lijden aan slapeloosheid slapen gelukkig niet minder na een Nidra Yogasessie, maar meer (en beter).

Het is daarom dat ik in 2010 de eerste Nederlandse slaapcursus heb opgericht, waarbij de Yoga Nidra meditaties een sleutelrol vervullen. Tijdens de eendaagse slaapcursus doen we driemaal een Yoga Nidra meditatie. Na e cursus kun je direct thuis aan de slag met het Slaapcursus E-book en de luisterboeken met elk 3 Yoga Nidra slaap meditaties.

De slaapcursus duurt één dag en wordt  o.a. gegeven in Amsterdam, Utrecht, Groningen en Amersfoort.

Slaapcursus

De Yoga Nidra Slaapcursus duurt één dag en wordt  o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort.

Yoga  docent Rob de Ron

Rob de Ron

Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg.

Reviews. "Ik doe iedere dag een yoganidra slaapmeditatie en vanaf de eerste dag na de cursus slaap ik veel beter." Afbeelding: Sasha Kargaltsev via Commons Wikimedia

Reviews

Ik doe iedere dag een yogasessie en vanaf de eerste dag na de cursus slaap ik veel beter.

Heb je vragen over een Nidra yogasessie of meditatiesessie?

Vragen

Heb je vragen over Yoga Nidra of de slaapcursus, neem dan gerust contact met me op.

Een dagelijkse Yoga Nidra sessie van zo’n 20 minuutjes, zal je slaap zeker verbeteren, maar deze nooit kunnen vervangen

Yoganidra.nl (→) Een Nidra meditatiesessie of yogasessie zal je slaap verbeteren, maar niet kunnen ervangen.

Omslag boek over slaap en slapeloosheid (E-book)
Luisterboek 1 met 3 yogasessies om beter te slapen
Luisterboek 2 met 3 yogasessies om beter te slapen
Luisterboek 3 met 3 yogasessies om beter te slapen

Je kunt het E-book en de luisterboeken met elk 3 Yoga Nidra meditaties en een introductie over slaap, eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaten. Je hebt ze dan altijd en overal bij de hand

Wil Yoga Nidra toegankelijk zijn voor een breed publiek, dan is het zaak om deze yogavorm minder zweverig te maken en haar te ontdoen van onwaarheden en spirituele grootspraak en pretenties.

Helaas zijn de spirituele pretenties, die naast de vele wetenschappelijke onwaarheden en foutief toegepaste technieken vanaf de publicatie van Satyananda’s (→) boek (→), onderdeel geworden van Yoga Nidra. Het is mij hierdoor nooit gelukt om de achterliggende filosofie louter opgetogen tot me te nemen.

Evenmin lukt het om me volledig te laten meeslepen door foutief ingesproken meditatie sessies vol pertinente onwaarheden en spirituele nonsens. Fouten, onwaarheden en nonsens, die kritiekloos worden overgenomen en overgedragen.

Je vraagt je af of een Yoga Nidra sessie gelijk staat aan 4 uur slaap? Wanneer je de bewering toetst in de praktijk, merk je al vrij snel dat je niet zonder je gewone slaap kunt!

Yoganidra.nl (→) Een Nidra Yogasessie of meditatiesessie staat niet gelijk aan 4 uur slaap

Wil je Yoga Nidra gebruiken om beter te slapen? Dan heb je veel zweverige elementen die deel uitmaken van veel meditatiesessies die je op YouTube kunt vinden niet nodig. Het uitspreken van bezwerende sankalpa’s? Je bevrijden van bindende samskara’s? Een reis naar vorige levens? Een zaadje planten in ons onderbewustzijn?

Dergelijke ideeën berusten op zijn zachtst gezegd op onduidelijke, zichzelf vaak tegensprekende, wazige wetenschap. Een nuchtere en op werkelijke wetenschap gebaseerde benadering zou Yoga Nidra goed doen.

En vaak hebben we de wetenschap niet eens nodig. Ons nuchtere verstand volstaat vaak. Veel van de in de Indiase traditie gewortelde ideeën en overtuigingen waarover hij spreekt, kunnen door de ontwikkelingen binnen de wetenschap over slaap, als pertinent onwaar worden betiteld.

Je hebt geen wetenschap nodig om te beseffen dat een sessie yoga nidra niet gelijk staat aan 4 uur slaap. Mocht je het willen proberen, dan merk je snel dat je blijft verlangen naar een natuurlijke slaap

Yoganidra.nl (→) Artikel Nidra yogasessie of meditatiesessie kan je slaap niet vervangen, wel verbeteren.

Maar laten we het kind niet met het badwater weggooien. Yoga Nidra heeft ons in zijn ‘nuchtere’ vorm veel te bieden. Toen mijn vrouw slaapproblemen kreeg en niets bleek te werken, hebben de Yoga Nidra meditaties haar beslist geholpen.

Meer lezen over de aanpak van chronische slapeloosheid (→)

Meer lezen over Yoga Nidra docent en slaaponderzoeker Rob de Ron (→)

Swami (Gaganananda: Commons Wikimedia) . Een Nidra yogasessie of meditatiesessie staat niet gelijk aan 4 uur slaap.

Een Yoga Nidra meditatiesessie staat niet gelijk aan 4 uur slaap. Indiërs zijn verzot op spirituele grootspraak van swami’s en goeroes, maar een natuurlijke slaap is onvervangbaar

Yoganidra.nl (→) Yoga Nidra meditatie sessie staat niet gelijk aan 4 uur slaap.

Wil je eens een Nidra yogasessie proberen? De oefening ‘links-rechts’ kun je gratis beluisteren op YouTube (→) in 3 varianten: 15 minuten (→), 20 minuten (→) en 25 minuten (→). Hieronder staat de meditatie van 20 minuten.

Ga rustig liggen op je rug, op een plek waar niets of niemand je stoort. Kies een schone, niet te zachte ondergrond en spreid enigszins de armen en benen.

Wil je voor je verder gaat meer lezen over de savasana, de houding waarin we Yoga Nidra beoefenen? Ga dan naar deze pagina (→)

De Yog Nidra oefeningen die Rob de Ron (→) voor zijn vrouw maakte, vormen nog steeds een belangrijk onderdeel  van de slaapcursus

Yoganidra.nl (→) Elke Nidra yogasessie of meditatiesessie op de luisterboeken is in het Nederlands ingesproken.

Volgens slaapprofessor Eus van Someren (→) moeten we de slapeloze mens dankbaar zijn, omdat deze in de oertijd het vuurtje brandende hield. Bij deze Yoga Nidra oefening, mag jij rustig gaan liggen, dan houd ik het vuurtje brandende

Rob de Ron (→)

Yoganidra.nl (→) De Yoga Nidra website van Nederland.

Artikel ‘Yoga Nidra meditatie sessie staat niet gelijk aan 4 uur slaap.’ November 2021. In dit artikel worden de SEO begrippen yogasessie en meditatiesessie als alternatief voor Yoga Nidra meditatie.