Yoga Nidra. Rust, van Gogh.

Rob de Ron

Goed slapen leek Rob de Ron de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg. Zou yoga nidra haar kunnen helpen?

Rob de Ron is yoga nidra docent en slaaponderzoeker. Naast zijn slaaponderzoek gaf hij ruim 20 jaar yogalessen in Centrum de Roos in Amsterdam. Hij sloot zijn lessen altijd af met een kwartiertje yoga nidra, de yoga van de slaap.

Hoewel zijn leerlingen vaak vertelden dat ze na zijn les zo goed sliepen, stond hij daar niet echt bij stil. Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg en hij de gevolgen van dichtbij meemaakte. Hij vroeg zich af of yoga nidra de slaap van zijn vrouw zou kunnen herstellen?

De yoga nidra meditaties die Rob de Ron voor zijn vrouw maakte, vormen nog steeds een belangrijk onderdeel van de slaapcursus

Nu heeft zijn vrouw niets met yoga en meditatie, maar toen niets echt bleek te helpen, besloot ze het toch een kans te geven. Hij maakte voor haar 3 yoga nidra slaap meditaties van twintig minuten zonder spirituele toeters en bellen en dat werkte. Dankzij de oefeningen en een duidelijke dagstructuur ging zijn vrouw steeds beter slapen.

Vanwege het succes van deze aanpak richt hij in 2011 de eerste Nederlandse Slaapcursus op. Met zijn baanbrekende aanpak en yoga nidra slaap meditaties leert hij je binnen één dag je slaap te verbeteren

Er zijn een paar elementen die ik uit je cursus heb gehaald die me ongelofelijk goed helpen, maar het allerbelangrijkst is de dagelijkse yoga nidra oefeningen.

Naar reviews

Beide merken we dat we veel hebben aan de yoga nidra meditaties, maar het lukt het ons zelden om niet (even) weg te doezelen 🙂. Niettemin slapen we beiden een stuk beter.

Naar reviews

Ieder dag luister ik naar een yoga nidra meditie en vanaf de eerste nacht tot heden, slaap ik veel beter. Ik word nog wel een paar keer wakker, maar slaap direct weer in.

Naar reviews

Yoga Nidra Slaapcursus voor Particulieren.

Yoga nidra slaapcursus

De yoga nidra slaapcursus duurt één dag en wordt  o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort.

Yoganidra (Yoga nidra) Professor Erik Scherder en slaaponderzoeker en yoga nidra docent Rob de Ron. VU Congres Amsterdam.

Lezingen over yoga nidra

Rob de Ron geeft lezingen over yoga nidra en slaap voor verschillende organisaties, instellingen en ondernemingen.

Yoga Nidra leraar en slaaponderzoeker Rob de Ron (1) Foto Ruben Drenth.

Vragen?

Heb je vragen over yoga nidra of wil je meer weten over de slaapcursus? Neem dan gerust contact met me op.

Sophie Hilbrand neemt voor 'Sophie in de Mentale Kreukels' deel aan yoga nidra tijdens de slaapcursus van Rob de Ron

Sophie Hilbrand neemt voor het programma ‘Sophie in de Mentale Kreukels’ deel aan de yoga nidra meditatie tijdens de slaapcursus van Rob de Ron

“Rob de Ron rolt de matjes uit en we gaan liggen om ter plekke de yoga nidra oefeningen te doen. Allemaal naast elkaar; de student van twintig, het echtpaar, de vrouw met de lastige tijd achter de rug, ik en de anderen. Tussen deze slechte slapers, die in vanmorgen nog niet kende, lig ik nu onder een dekentje op de grond.

“En ook ik merk dat ik na twee dagen oefenen een nachtje doorslaap.”

Voor het dagblad Trouw neemt journaliste en psychologe Hinke Hamer deel aan de Slaapcursus.

Het valt niet mee me over te geven aan deze setting, maar met het hogere doel in het achterhoofd -een nachtje doorslapen- lukt het. Rob de Ron vraagt ons de ogen te sluiten en leidt ons door een yoga nidra meditatie. Een fijne stem heeft hij wel, je zou er zo van in slaap vallen …

Een tikkeltje sceptisch kom ik thuis. Gaat dit werken? Kan ik leren om overdag alvast rust te nemen en zal ik daardoor ’s nachts beter slapen? Toch luister ik de volgende dag naar de yoga nidra meditaties die Rob ons heeft meegegeven – gewoon om zijn aanpak een kans te geven. De dag daarop luister ik nog eens, ik ga een kwartiertje op de bank liggen en doe de ogen erbij dicht.

Door zijn meditaties slaapt zijn vrouw weer, vertelt yoga nidra docent Rob de Ron. In huize De Ron is het een stuk gezelliger. En ook ik merk dat ik, nadat ik pas twee dagen overdag een kwartiertje heb geoefend, een nacht doorslaap.

Lees hier het hele artikel.

Mirthe van der drift. Fris! Elke zondagochtend in de vroege uurtjes. interview over slaap met yoga nidra docent Rob de Ron.

Mirthe van der Drift interviewt slaaponderzoeker en yoga nidra leraar Rob de Ron voor haar zondagochtend programma Fris!

Radio 1. Mirthe van der Drift interviewt slaaponderzoeker en yoga nidra docent Rob de Ron over het ontstaan van bizarre dromen.

Bizarre Dromen

In onze dromen komen soms de raarste dingen voor. Gedachten waarvan je jezelf blijft afvragen hoe ze zijn ontstaan. Slaaponderzoeker en yoga nidra docent Rob de Ron legt uit hoe dit komt. 

Radio 1. Mirthe van der Drift interviewt slaaponderzoeker en yoga nidra docent Rob de Ron over wat er gebeurt i

Dromen Onthouden

Deze week werd presentatrice Mirthe na een intense droom wakker. Hoe kan het dat ze deze droom in grote lijnen kan onthouden? Slaaponderzoeker Rob de Ron kan ons meenemen naar de fascinerende wereld van dromenland.

Radio 1. Mirthe van der Drift interviewt slaaponderzoeker en yoga nidra docent Rob de Ron over wat langer licht met ons slaapritme doet.

Lichter en warmer

Aanstaande zondag 21 juni is de langste zomerdag van het jaar. Heerlijk, zo’n lichte, warme dag, maar wat voor effecten heeft dit op onze slaapritme? Rob de Ron is slaaponderzoeker en yoga nidra leraar. Hij legt het ons uit.

Yoga nidra. Rob de Ron

Is slaapyoga hetzelfde als yoga nidra?

Nidra is een Sanskriet woord dat slaap betekent en daarom wordt het vaak vertaald als ‘slaapyoga,’ maar het is niet hetzelfde. Slaapyoga vindt, net als droomyoga, haar oorsprong in een eeuwenoude Tibetaanse traditie. Naast verschillen zijn er ook overeenkomsten.

Yoga nidra. Rob de Ron

Doe yoga nidra niet pas in je bed 

Het klinkt logisch om yoga nidra in je bed te gebruiken, met de bedoeling om tijdens of na de meditatie lekker in slaap te vallen. Hoewel ‘nidra’ slaap betekent is term misleidend. Het is namelijk niet de bedoeling om in slaap te vallen.

Yoga nidra. Rob de Ron

Een vreemde taal leren in je slaap is niet mogelijk

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat leren in je slaap niet moegelijk is, maar toch is dit precies wat Satyananda Saraswati, de bedenker en naamgever van yoga nidra, in zijn boek beweerd. Helaas is dit niet de enige onwaarheid.

Je kunt onderstaande luisterboeken met elk 3 yoga nidra slaap meditaties bestellen, downloaden en beluisteren op het digitale apparaat van je voorkeur. Je hebt ze dan altijd en overal bij de hand

Wil je het eens proberen? Luister eerst de introductie en doe daarna de yoga nidra slaap meditatie ‘Links-Rechts’ 

Yoganidra.nl. over Rob de Ron.