Selecteer een pagina

Yoga Nidra voor slechte slapers

Yoga Nidra voor slechte slapers

Yoga Nidra voor slechte slapers.

Op de website Holistik.nl, een initiatief van Evelyn van Hasselt en Karlijn Visser, staan regelmatig artikelen over Yoga Nidra. In deze artikelen worden regelmatig Yoga Nidra docenten als Suze Retera en Eliane Bernard, oprichtster van ‘House of Deeprelax’ aangehaald. 

Yoga Nidra voor slechte slapers

Yoga Nidra voor slechte slapers. 

Sophie Hilbrand neemt voor een speciale aflevering van ‘Sophie in de Mentale Kreukels’ (BNN VARA) over Slaap deel aan de yoga nidra slaapcursus 

Holistic

Yoga Nidra voor slechte slapers

Yoga Nidra is enorm in opkomst. Het is een vorm van yoga die je in een diepe staat van ontspanning brengt. Soms zelfs in trance. Dat terwijl je de hele les heerlijk warm onder een dekentje ligt. Hoe dit precies werkt en waarom Yoga Nidra voor slechte slapers zo heilzaam is, vroegen we aan Yoga Nidra docent Suze Retera.

Dit is waarom iedereen aan Yoga Nidra zou moeten doen

Suze: Yoga Nidra is een vorm van diepe meditatie en ontspanning waarbij je liggend een stem volgt die je door een gestructureerde meditatie heen praat. Het doel? Een moeiteloze staat van zijn en een hoger bewustzijn bereiken. Het is dan ook niet een actieve practice of techniek die je moet leren of oefenen, iedereen kan het! Letterlijk vertaald betekent Yoga Nidra ‘yoga slaap’ of ’slaap van de yogi’. Maar het is alles behalve slapen zoals je ’s nachts doet. Via Yoga Nidra bereik je een diepe, droomloze slaap met een spoor van bewustzijn en verbinding met je omgeving. Door de diepe ontspanning ontstaan theta en delta hersengolven, bereik je een trance-staat waarin ervaringen en fragmenten van herinneringen worden verwerkt, de spierspanning en stress in het lichaam afneemt en de bloeddruk en hartslag daalt. Dit heeft een zeer helende werking op lichaam en geest.

Toegankelijk en makkelijk toepasbaar in je dagelijks leven

Op de vraag wat haar zo aanspreekt in Yoga Nidra antwoord Suze Retera: “Het is heel toegankelijk, niet dogmatisch en makkelijk toepasbaar in je dagelijks leven. Je kunt het niet verkeerd doen en het nodigt je uit om wat zachter te zijn voor jezelf. De ontspanning is heel diep, waardoor het een sterk effect heeft op je gevoel van welzijn, maar ook ruimte en helderheid geeft voor heling en inzichten”.

Yoga Nidra voor slechte slapers

Ik heb vannacht acht uur lang als een roos geslapen

Vandaag ben ik direct gaan oefenen met het nieuwe ritme, waarbij ik activiteiten afwissel en een Yoga Nidra oefening midden op de dag heb gedaan. Heel prettig. En: vannacht heb ik als een roos geslapen, 8 uur lang!

Yoga Nidra is niet moeilijk

Wil je het eens proberen? Ga dan rustig op je rug liggen op een plek waar niemand je stoort en waar je jezelf veilig voelt. Leg de benen een stukje uit elkaar en de armen losjes naast je lichaam, met de handpalmen naar boven gekeerd. Leg niet teveel onder je achterhoofd. Een kleine verhoging is genoeg. Leg liever iets onder je knieën, wanneer dit comfortabel voelt. Sluit nu de ogen en luister …

Yoga Nidra voor slechte slapers

Yoga Nidra 1

In deze meditatie gaan we niet ons best doen om te ontspannen. Moeiteloos bewegen we de aandacht van het ene, naar het andere lichaamsdeel. Aandacht is voldoende fysiek en mentaal te ontspannen.

Yoga Nidra voor slechte slapers

Yoga Nidra 2

In deze meditatie ‘wandelen’ we eerst met aandacht door het rechter deel van je lichaam en daarna het linkerdeel. Daarna verbinden we beide lichaamshelften en ‘wandelen’ we door heel het lichaam.

Yoga Nidra voor slechte slapers

Yoga Nidra of Slaapyoga

Yoga Nidra en slaapyoga worden vaak door elkaar gebruikt, toch zijn ze niet hetzelfde. Er zijn zowel overeenkomsten als verschillen tussen beide yogavormen. In deze video vertel ik je meer.

Yoga Nidra voor slechte slapers

Meedoen?

Wil je ook met behulp van Yoga Nidra je slaap verbeteren en heb je zin gekregen om deel te nemen aan de Slaapcursus?

Yoga Nidra voor slechte slapers

Contact

Wil je weten of deze ook geschikt is voor jou slaapprobleem of heb je andere vragen? Neem dan contact met me op.

Yoga Nidra voor slechte slapers

Rob de Ron

Rob de Ron schonk weinig aandacht aan slaapproblemen. Tot zijn vrouw slecht ging slapen en hij van dichtbij de gevolgen zag.

Yoga Nidra voor slechte Slapers

Yoga Nidra oefeningen helpen je dan ook om beter te slapen. Daarom zijn ze een belangrijk onderdeel van de Slaapcursus. Op de Slaapcursus leer je van alles over slaap, want kennis over slaap is onmisbaar wanneer je deze bijzondere vorm van yoga gaat beoefenen.

.

Yoganidra.nl

De getoonde werken bevinden zich in het publiek domein in landen en gebieden waar de auteursrechttermijn het leven van de auteur plus 100 jaar of minder is. Van deze bestanden is vastgesteld dat er geen bekende auteursrechtaanspraken op rusten, alle aanverwante en naburige rechten daarbij inbegrepen. 
.
Yoganidra.nl Yoga Nidra

In de Media

Happinez: Een stem leid  je door de oefening

Jan-Magazine.nl: Van Yoga Nidra ga je beter slapen

Holistik.nl: Yoga Nidra voor Slechte Slapers