Het verschil tussen yoga nidra en slaapyoga
Wat is het verschil tussen Yoga Nidra en Slaapyoga? Beide termen worden vaak door elkaar gebruikt, toch zijn ze niet hetzelfde. Naast verschillen, zijn er ook enkele overeenkomsten.
Onder aan deze pagina vind je een introductie (14 min.) bij het yoga nidra luisterboek nr.1 en de slaap meditatie ‘Links-Rechts’ (20 min.) van luisterboek nr3. Je kunt ze gratis beluisteren.
Slaapyoga vind net als droomyoga haar oorsprong in een eeuwenoude Tibetaanse traditie. Yoga nidra is pas in de tweede helft van de vorige eeuw in India ontwikkeld door Satyananda Saraswati.
Nidra is een Sanskriet woord dat slaap betekent. Daarom wordt het vaak vertaald als ‘slaapyoga.’ Toch is het niet hetzelfde. Slaapyoga vindt, net als droomyoga, haar oorsprong in een eeuwenoude Tibetaanse traditie. Yoga Nidra daarentegen is pas in de tweede helft van de vorige eeuw in India is ontwikkeld door Satyananda Saraswati. Het is daarmee een relatief jonge vorm van yoga.
Niet alleen de filosofie, maar ook de oefeningen en de houding waarin je oefent, verschillen sterk van die van slaapyoga en droomyoga. En natuurlijk zijn er ook een aantal overeenkomsten. Zo zijn beide gebaseerd op oud Tantrische geschriften. Tantra’s zijn net als de soetra’s leringen van de Boedha’s.
Een belangrijk tantrische oefenpraktijk bestaat uit nyasana. Nyasana zou je kunnen vertalen als het plaatsen of neerleggen van je aandacht op een bepaald punt. Een punt dat niet zozeer buiten je lichaam ligt, maar daarbinnen. In slaapyoga of droomyoga is dit vaak het hart. Het wordt geoefend in een zittende positie, een iets achteroverleunende houding, waarbij je gesteund wordt door kussens of in een slaaphouding liggend op je zij.
Slaapyoga oefen je in een schuin achterover zittende positie. Yoga nidra oefen je bij liggend op je rug.
Sophie Hibrand neemt voor ‘Sophie in de Mentale Kreukels’ tijdens de slaapcursus deel aan een yoga nidra meditatie.
Yoga Nidra beoefen je bij voorkeur liggend op je rug. De aandacht is ook niet uitsluitend gefixeerd op je hart, maar roteert langs verschillende lichaamspunten, vergelijkbaar met de 61 punten ontspanning in mindfulness. Vaak zijn dit de gewrichten, zoals je pols, elleboog of schouder en een aantal punten boven de wervelkolom, die ongeveer in het midden van je lichaam liggen, zoals het plekje tussen je wenkbrauwen, je keel, hart, navel of onderbuik.
Wil je de eens een yoga nidra meditatie proberen? Onderaan deze pagina vind je de slaap meditatie Links-Rechts. Deze duurt zo’n 20 minuten. De meditatie is er ook in een variant van 15 en 15 minuten. Ze staan alledrie op Luisterboek nr.3.
Luister voor je begint eerst naar de introductie. Aan het eind wordt de houding waarin je yoga nidra oefent uitgelegd.
Wil je meer weten over slaap? Kijk dan op slaapcursus.nl.
Er zijn een paar elementen die ik uit je cursus heb gehaald die me ongelofelijk goed helpen. Het allerbelangrijkst is: de dagelijkse yoga nidra oefeningen.
Beide merken we dat we veel hebben aan de yoga nidra meditaties. Het lukt het ons zelden om niet (even) weg te doezelen. Niettemin slapen we beiden een stuk beter.
Ieder dag luister ik naar een yoga nidra meditie en vanaf de eerste nacht tot heden, slaap ik veel beter. Ik word nog wel een paar keer wakker, maar slaap direct weer in.
Yoga nidra slaapcursus
De yoga nidra slaapcursus duurt één dag en wordt o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort.
Rob de Ron
Goed slapen leek Rob de Ron de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg.