Selecteer een pagina

Het Verschil tussen Yoga Nidra en Slaapyoga

Het Verschil tussen Yoga Nidra en Slaapyoga

Het verschil tussen Yoga Nidra en Slaapyoga. Rob de Ron.

Yoga Nidra of Slaapyoga?

Yoga Nidra en slaapyoga worden vaak door elkaar gebruikt, toch zijn ze niet hetzelfde. In onderstaande video legt ik in het kort een aantal overeenkomsten en verschillen uit, tussen beide yogavormen. In onderstaande video legt ik in het kort een aantal overeenkomsten en verschillen uit, tussen beide yogavormen.

Nidra betekent slaap

Nidra is een Sanskriet woord dat slaap betekent. Daarom wordt het vaak vertaald als ‘slaapyoga.’ Toch is het niet hetzelfde. Slaapyoga vindt, net als droomyoga, haar oorsprong in een eeuwenoude Tibetaanse traditie terwijl Yoga Nidra pas in de tweede helft van de vorige eeuw in India is ontwikkeld door Satyananda Saraswati. Het is daarmee een relatief jonge vorm van yoga.

Overeenkomsten

Niet alleen de filosofie, maar ook de oefeningen en de houding waarin je oefent, verschillen sterk van die van slaapyoga en droomyoga. En natuurlijk zijn er ook een aantal overeenkomsten. Zo zijn beide gebaseerd op oud Tantrische geschriften. Tantra’s zijn net als de soetra’s leringen van de Boedha’s.

Nyasana

Een belangrijk tantrische oefenpraktijk bestaat uit nyasana. Nyasana zou je kunnen vertalen als het plaatsen of neerleggen van je aandacht op een bepaald punt. Een punt dat niet zozeer buiten je lichaam ligt, maar daarbinnen. In slaapyoga of droomyoga is dit vaak het hart. Het wordt geoefend in een zittende positie, een iets achteroverleunende houding, waarbij je gesteund wordt door kussens of in een slaaphouding liggend op je zij.

Liggend

Yoga Nidra beoefen je bij voorkeur liggend op je rug. De aandacht is ook niet uitsluitend gefixeerd op je hart, maar roteert langs verschillende lichaamspunten, vergelijkbaar met de 61 punten ontspanning in mindfulness. Vaak zijn dit de gewrichten, zoals je pols, elleboog of schouder en een aantal punten boven de wervelkolom, die ongeveer in het midden van je lichaam liggen, zoals het plekje tussen je wenkbrauwen, je keel, hart, navel of onderbuik.

Slaapoefeningen

In een aantal filmpjes die je verder op deze site kunt bekijken en beluisteren zal ik dieper in gaan op een aantal facetten van Yoga Nidra en gaan we een aantal oefeningen doen. Wil je meer weten over slaapyoga, kijk dan op slaapyoga.nl. Wil je meer weten over slaap weten over slaap, kijk dan op slaapcursus.nl.

Het Verschil tussen Yoga Nidra en Slaapyoga

De hele week zalig geslapen!

Een openbaring om te horen dat er te veel druk op de nacht ligt en dat er andere, betere manieren zijn om hier mee om te gaan. De dag vloog voorbij. Dit vooral door de prettige manier van overdragen door Rob. Uitleg over het brein gaf inzichten en begrip voor mijn slapeloze nachten. Ik ben nu een week verder en heb de hele week zalig geslapen.

Het Verschil tussen Yoga Nidra en Slaapyoga

Meedoen?

Wil je ook met behulp van Yoga Nidra je slaap verbeteren? Heb je zin gekregen om deel te nemen aan de Slaapcursus?

Het Verschil tussen Yoga Nidra en Slaapyoga

Vragen?

Wil je weten of deze ook geschikt is voor jou slaapprobleem of heb je andere vragen? Neem dan contact met me op.

Het Verschil tussen Yoga Nidra en Slaapyoga

Offerte aanvragen?

Wil je voor je bedrijf, instelling of organisatie een workshop of lezing organiseren en een offerte aanvragen?

Nacht en Slaap. Het Verschil tussen Yoga Nidra en Slaapyoga

Het verschil tussen Yoga Nidra en Slaapyoga. Nacht en Slaap (1878) door Evelyn De Morgan (1855-1919).

Gegevens

Telefoon: 06-436 433 67

E-mail: robderon@kpnmail.nl

KVK: Amsterdam 34139851

IBAN: NL49 TRIO 0254 743951

BTW NR: 0926.59.688.B.01

Berichten

Satyananda Saraswati 

Yoga Nidra of Slaapyoga?

Shavasana

Pratyahara